Pocetna Zanimljivosti Zima će da potraje

Zima će da potraje

311
0
Podelite

Najpoznatiji američki mrmot, „Fil“, izašao je u zoru iz svoje jazbine u Pensilvaniji, ugledao svoju senku i tako, po verovanju, „prognozirao“ još šest nedelja zime za stanovnike Severne Amerike.

Svakog 2. februara, od 1887. godine, u mestu Goblers Nob u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji okupe se ljudi isčekujući da „Fil“ prognozira da li će biti još zime ili stiže proleće, prenosi AP.

Legenda i običaj kaže, ako je današnji dan sunčan, te „Fil“ vidi svoju senku kada izadje, stanovnike Severne Amerike očekuje još šest nedelja oštre zime. U suprotnom, proleće stiže ranije.

Po podacima koji ipak nisu sačuvani za svih 130 godina, mrmot je 103 puta „predvideo“ da će zima potrajati, a 18 puta, uključujući prošle godine, da će se brzo završiti.

Mrmot Fil 2„Ako je verovati Filu, koji ipak može da pogreši, ove godine će zima potrajati“, smatraju meštani.

Taj običaj su u SAD doneli Nemci kojima je prognozu proricao jazavac. Potomci Holandjana u Pensilvaniji su jazavce zamenili mrmotima, koji su bili brojni u tom delu SAD.

Ova tradicija predvidjanja kraja zime postoji širom sveta, a u Srbiji se 15. februara očekuje da li će mečka izaći iz zmiskog brloga.

Ostavite odgovor