Pocetna Arilje Zabrinuti malinari

Zabrinuti malinari

594
0
Podelite

Izvoz maline stagnira već neko vreme, a mnoge hladnjače još nisu oslobodile magacinski prostor za sledeću berbu. Trenutno je i cena zamrznute maline niža od otkupne u svežem stanju. Srbija kao najveći svetski proizvođač i izvoznik maline, sa godišnjom proizvodnjom do 110.000 tona, sada ima ozbiljnu konkurenciju u Evropi i regionu. Da bi ostali u vrhu, srpski malinari moraju da sade kvalitetne sorte i brinu o higijeni berbe, traže nova tržišta i okrenu se preradi.

U Srbiji je pod malinom 15.000 hektara. Osim u Centralnoj i Zapadnoj Srbiji malinjaci se šire i u Vojvodini. Samo prošle godine od izvoza tzv. crvenog zlata država je prihodovala 248 miliona evra.

„Hladnjače su nažalost, mogu slobodno da kažem, prepune naročito ako se uzme u obzir doba godine odnosno da je svakim danom nova berba sve bliže i bliže. Ukoliko se produži ovakav trend, ukoliko se ne poveća izvoz u narednim mesecima, moglo bi u Srbiji ostati i do 30.000 tona maline“, ističe Paun Petrović iz Poslovnog udruženja hladnjača.

Maline berbaProizvođači i zadrugari, koji čekaju junsku berbu, zabrinuti su za rod, cenu, plasman. Očekuju podršku države.

„Treba da sednemo da napravimo tim koji će naći izlaz za situaciju koja će se možda dogoditi, a možda neće. Sve je diskutabilno od te hiperprodukcije šta će biti“, kaže Božo Joković, predsednik Zadruge „Agro eko voće“ iz Arilja.

U Srbiji je registrovano 30 sorti maline. Sadi se samo pet. Od ostalih proizvođača izdvaja nas kvalitet i sorte vilamet i miker. U poslednje vreme sade se i poljske maline – polka i polana.

Ostavite odgovor