Pocetna Arilje Srbija izvezla 12 hiljada tona maline

Srbija izvezla 12 hiljada tona maline

591
0
Podelite

Srbija je u poslednja dva meseca izvezla 12.000 tona maline, a uvezla hiljadu tona, tako da su netačne informacije da uvoz maline uništava domaću proizvodnju, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„Priče o nekom uvozu koji uništava ovde proizvodnju apsolutno ne stoje“, rekao je Nedimović novinarima posle sastanka sa hladnjačarima u Arilju, koje je pozvao da učestvuju u radnoj grupi koja će se baviti malinom kao strateškim poljoprivrednim proizvodom.

Branislav Nedimovic AriljeNaveo je da je u Arilju pozvao hladnjačare, odnosno otkupljivače maline i drugog jagodičastog i bobičastog voća, a nakon što je juče poziv uputio proizvođačima iz Ivanjice, da učestvuju u formiranju posebne stalne radne grupe u okviru Ministarstva poljoprivrede koja će koordinirati između njih.

U radnoj grupi će biti i predstavnici Instituta za voćarstvo, ministarstava privrede, trgovine i finansija zbog Uprave carine.

„Želimo na sveobuhvatan način da sagledamo malinu kao strateški poljoprivredni proizvod, ne samo u okviru otkupne cene koja će biti ove godine već i u smislu da li imamo dovoljno skladišnih kapaciteta za kompletnu proizvodnju i šta će se dešavati u narednim godinama“, rekao je Nedimović.

Malina 2Cena je, dodao je, bila dobra u prethodne dve godine i automatski su se povećali proizvođački kapaciteti, što stvara neke druge probleme.

Posle sastanka s hladnjačarima i predsednikom opštine Arilje Zoranom Todorovićem Nedimović je posetio novoizgrađeni pogon za jagodičasto voće u Arilju koji će početi da radi od iduće godine i uposliće 70 ljudi.

Ostavite odgovor