Pocetna Srbija Oko pola miliona nezamenjinih zdravstvenih knjižica

Oko pola miliona nezamenjinih zdravstvenih knjižica

346
0
Podelite

U Srbiji 521.759 osiguranika još nije podnelo zahtev za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica zdravstvenim karticama, kažu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

U Zavodu za izradu novčanica u izradi je 1.511.978 zdravstveih kartica, a osiguranici koji su podneli zahtev i čekaju novu zdravstvenu legitimaciju dobijaju potvrdu na osnovu koje imaju pravo na zdravstvenu zaštitu.

Iz RFZO napominju da oni koji imaju overenu papirnu zdravstvenu knjižicu mogu ostvarivati prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja do isteka overe.

Da bi ova osigurana lica mogla da koriste u punom obimu zdravstvenu zaštitu, potrebno je, kako kažu, da imaju plaćene dospele doprinose i da podnesu zahtev za novu zdravstvenu karticu.

Deca do 18 godina, trudnice i porodilje do godinu dana od rođenja deteta imaju pravo na pun obim zdravstvene zaštite na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, bez obzira da li je overena stara zdravstvena knjižica.

Do sada je od 6.826.231 osiguranika,4.722.234 njih dobilo zdravstvene kartice ,odnosno urađene su, ali im još nišu uručene.

U RFZO kažu da će početkom juna ove godine početi i pilot projekat automatske overe zdravstvenih kartica za zaposlene na neodređno vreme, kao i za penzionere i korisnike novčane naknade preko NSZ, bez odlaska na šalter RFZO.

Ostavite odgovor