Pocetna Ekonomija Uništen elitni malinjak u Sirogojnu

Uništen elitni malinjak u Sirogojnu

1536
0
Podelite

Snežno nevreme uništilo je reprezentativni malinjak na 850 metara nadmorske visine u zlatiborskom Sirogojnu. Jedan od elitnih zasada užičkog kraja u vlasništvu Dragomana Sekulića koga je štitila i protivgradna mreža stradao je od težine snega koji je izvalio dobro fiksirane i ukopane direke i ankere. Na površini od 16 ari slomljeni lastari, a Dragomanova zamuka nestala za tren. U pitanju je proizvođač koji je među prvima u našem kraju u malinarstvo uveo sistem navodnjavanja kap po kap 1997. godine, a 2004. godine osigurao ga protiv grada i zaštitnom mrežom. Čak je i pčelinjak locirao i doveo izvorsku vodu u blizinu zasada. Prošle godine je imao prinos od 38 tovara, a zarada je bilo oko 7000 evra. Ovaj poljoprivrednik je uvek pažnju posvećivao kvalitetu i kvantitetu zasada i napominje da je imao većiprinos sa 16 ari, neko neki sa hektara maline.

Maline sneg andrija radulović– Uložio sam svoj rad, trud i ljubav prema voćkama. I sve je nestalo. Lani sam imao dobar prinos i dobro sam prošao, a ove… Sa komšijom sam dok je padao izmerio visinu snega na mreži od 32 centimetra.  Odozdo hladno, odozgo zaledilo, nije bilo kravljenja leda. Pokušao sam sa razdvajanjem žabica i nisam smeo da podiđem pod mrežu, jer bih možda napravio još gore… –  ispričao nam je Dragovan Sekulić koji postavlja pitanje šta može da učini država da pomogne nekome ko je ovako propao i koliko država može da pomogne seljaku.

Maline sneg stradale jabukeU Sirogojnu i ostalim selima užičkog kraja stradale si i druge voćke, šljive, jabuke, orah, a posledice će osetiti i pčelarstvo.   Stručnjak za voćarstvo Andrija Radulović iz Poljopriuvredne stručne službe Užice koji je danas obišao i ovaj zasad  kaže da su protekle snežne padavine obziljno ugrozile malinarsku proizvodnju u ovom kraju.

Maline sneg dragoman sekulić– Treba uložiti dodatne napore da se zasadi rehabilituju i uloži u agrotehniku, đubrenje i zaštitu. Nepoznanica je i da li će se nastaviti ovako loše vreme i da li će letorasti od 10-15 centimetara i dalje trpeti sneg i šta će se sa njima dešavati – navodi ovaj stručnjak. Dilema proizvođača jeste šta da rade, da li da otresaju sneg sa letorasta ili žice ili ne. To mogu učiniti pri neznatnoj količini snega, savet je stručnjaka.

– Ako na stablu ima dosta snega trešenjem možemo samo da pogoršamo situaciju, ako je sneg pričvršćen ili zaleđen za list samo pogoršavamo situaciju. Gornje količine snega padajući na stablo lome donje grane, tako da postupak zavisi od procene količine snega, da li da sneg otresa sa maline ili ne – navodi Radulović i dodaje, probati – ako nema lomljenja stabla sneg može da se otresa.

Ostavite odgovor