Pocetna Ekonomija Nema obeštećenja za voćare

Nema obeštećenja za voćare

238
0
Podelite

Rod malina i kupina u Srbiji biće manji od 30 do 50 odsto zbog mrazeva i hladnog vremena u aprilu, ali država nema mogućnost da obeštetiti proizvodjače, rekao je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine.

„Proizvodjači tog voća znaju da ne mogu da očekuju nadoknadu štete od države i svesni su rizika kada ne osiguraju proizvodnju. Država ne može da kompenzuje svaku štetu zato što se posluje u uslovima tržišne ekonomije“, rekao je Nedimović u intervuju agenciji Beta.

On je podsetio da država proizvodjače voća pomaže na dva načina obezbedjuje protivgradnu zaštitu i pomaže u osiguranju roda u iznosu od 40 odsto vrednosti premije osiguranja koja obuhvata i rizik od mraza, snega, groma i oluje, a pojedina društva osiguravaju i stabla.

„U Srbiji je osigurano samo 10,5 odsto ukupnog poljoprivrednog zemljišta, što je katastrofalno malo i u najkraćem roku moramo podići taj nivo na bar 30 odsto“, rekao je Nedimović.

Dodao je da je „čuo od nekoliko proizvodjača iz Arilja da su se naučili pameti, kockajući se sa vremenskim neprilikama“.

„Privrednik iz Kosjerića je osigurao dve tone malina i tri tone kupina i premija osiguranja je bila 315.000 dinara. Ako se oduzme pomoć države, njega je to koštalo od pet do sedam dinara po kilogramu maline. Računajući da je prosečna cena maline 170 dinara trošak osiguranja u ceni je samo oko pet odsto“, rekao je Nedimović.

Ostavite odgovor