Pocetna Ekonomija Subvencije uz novine

Subvencije uz novine

341
0
Podelite

Grad Užice uputio je pozive poljoprivrednicima da konkurišu za subvencije za koje će biti izdvojena najmanje polovina od 25 miliona dinara užičkog agrarnog budžeta.

Prema rečima predsednika Saveta za poljoprivredu i zamenika gradonačelnika Užica Nemanje Nešića proizvođači od ponedeljka 15. maja mogu konkurisati za subvencije koje se odnose na stočarstvo, poljoprivrednu mehanizaciju i opremu i organsku proizvodnju. Iznos plasiranih subvencionisanih sredstava po oblastima i shodno pozivima zavisiće od interesovanja poljoprivrednika i nije unapred određen što je novina.

nemanja nesic 1Sve ono što nije predmet konkursa Ministarstva poljoprivrede, a tiče se poljoprivredne proizvodnje biće predmet subvencija Grada Užica i ove godine ćemo imati izmenjenu poljoprivrednu politiku u saglasnosti sa Ministarstvom – rekao je Nešić. On je pojasnio da će recimo u govedarstvu Grad Užice subvencionisati nabavku simentalske rase teladi junica, krava starosti od dva do 17 meseci i od 27 meseci do pet godina, za razliku od Republike koja subvencioniše ove kategorije samo od dva do 17 meseci. U pogledu nabavke mehanizacije i opreme Grad će subvencionisati do 60.000 dinara recimo sisteme za zalivanje, mreže za protivgradnu zaštitu, opremu za plasteinike, muzilice, laktoftize, dok Republika nabavku mehanizacije i opreme subvencioniše preko navedenog iznosa. Za ovakav način podrške lokalna samouprava se rukovodila i potrebama malih proizvođača.

Do sada nije bilo zainteresovanih za organsku proizvodnju, ali kao Grad i regija smatrali smo da postoji potencijal i ovu mogućnost ostavili smo otvorenom – kaže predsednik užičkog Saveta za poljoprivredu.

krave na tari

Jedan poljoprivrednik može konkurisati na više više poziva i konkursa s tim da maksimalno „povučen“ iznos ne može preći 250.000 dinara, naveo je Nešić i izrazio očekivanje da će minimalno sto proizvođača sa područja Grada Užica moći da ostvari pravo na subvencije. Na pres konferenciji najavljen je i konkurs za nabavku sadnog materijala za voćarstvo sredinom ili krajem leta, konkurs za polovnu mehanizaciju, oblasti živinarstva. Na sajtu Grada Užica istaknuto je sedam poziva za dostavljanje dokumentacije i to za nabavku steonih junica, krava i teladi simentalske rase, nabavku umatičenih grla ovnova, jagnjadi, jarčeva, koza i jaradi, nabavku određenog broja sistema za mužu, organska proizvodnja, nabavku opreme za plasteničku proizvodnju, nabavku sistema za zalivanje i mreža za protivgradnu zaštitu i nabavku poljoprivredne mehanizacije. Na konkursu Divac fondacije 128 užičkih proizvođača podnelo je zahtev za besplatnu nabavku po deset koza i odluku o dodeli doneće Komisija, rečeno je svečanoj sali Gradske skupštine. Grad će i ove godine organizovati besplatan odlazak proljoprivrednika 17. maja na Sajam poljoprivrede u Novi Sad.

Ostavite odgovor