Pocetna Društvo Smrtonosna igrica „Plavi kit“ se širi regionom

Smrtonosna igrica „Plavi kit“ se širi regionom

412
0
Podelite

Čovek koji je osmislio vrlo opasnu „igru samoubistva“ („The Blue Whale Challenge), namenjenu deci nalazi se u zatvoru i tvrdi da ga zaluđene tinejdžerke obasipaju ljubavnim pismima.

Filip Bunekajn nalazi se u zatvoru zbog optužbi da je nagovorio 16 maloletnih devojaka na samoubistvo kroz igricu „Plavi kit“ koja se polako širi svim zemljama sveta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dvadesetjednogodišnji Rus, koji je priznao krivicu za zločine koji mu se stavljaju na teret, kaže da su njegove žrtve „biološki otpad“ i da su bile „srećne što će umreti“ i da je na ovaj način jednostavno „čistio društvo od otpada“.

„Ne brinite, sve ćete shvatiti. Umirali su srećni. Ja sam im dao ono što im je trebalo u stvarnom životu – toplinu, razumevanje i povezanost“, kazao je policiji Rus.

Iako se u medijima spominjao broj od preko stotinu tinejdžera koji su se ubili igrajući „Plavog kita“, Bunekajn tvrdi da se radilo o njih 16, dok ih je još 28 bilo spremno da oduzme sebi život.

„Postoje ljudi i postoji biološki otpad. Oni koji ne predstavljaju nikakvu vrednost za društvo. Oni koji jesu ili koji će raditi samo štetu. Ja sam čistio naše društvo od takvih. Pet godina smišljao sam kako. Bilo je važno razlikovati normalne ljude od ljudskog otpada”, rekao je on.

plavi kit 1“Igra je počela. Davao sam im zadatke, govorili su mi o sebi, a potom smo pričali putem Skajpa kako bih saznao više o njihovu životu. Neočekivano, ali moja ideja je postala trend“, hvalio se mladi Rus policiji.

Igra “Plavi kit” zapravo se temelji na ispiranju mozga psihološki labilnim tinejdžerima.

U periodu od 50 dana nagovara ih se da izvršavaju različite „zadatke“, u početku nešto manje opasne poput gledanja horor filmova, buđenja u sitne sate, a potom vrlo opasne poput samopovređivanja. Na kraju se od njih traži da se ubiju.

 

O ovoj igrici prvi put su pisale novine „Novaja Gazeta“. Novinari su, proučavajući statistiku i uzroke samoubistva među ruskim tinejdžerima, otkrili kako je više od 100 dece koja su počinila samoubistvo u periodu između novembra 2015. i aprila 2016. bilo učlanjeno i povezano s „Plavim kitom“. Usprkos zabranama i suzbijanju, Ruski javni centar internetske tehnologije je u februaru 2017. godine zabeležio novi rast objava s takvim oznakama – ovog puta na Instagramu. Ukupno je zabeleženo 45.000 takvih objava. Međutim, pokazalo se kako su odgovorni profili lažni.

Za sada se pojavila informacija, da je igrica već „stigla“ do Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a prema nekim navodima u medijima, i do Srbije.

Ostavite odgovor