Pocetna Društvo Novi studijski programi na VPTŠ

Novi studijski programi na VPTŠ

570
0
Podelite

Visoka poslovno- tehnička škola strukovnih studija je državna škola koja 42 godine obrazuje kadrove na osnovnim i specijalističkim studijama a u procesu akreditacije su i master strukovne studije. Određeni studijski programi su reakreditovani i prilikom reakreditacije modifikovani  u skladu sa novim  potrebama privrede ovog regiona. Studijski program menadžmenta prerastao je u menadžment i preduzetništvo, a u okviru zaštite životne sada je ekološko inženjerstvo i po prvi put  uvedeno je i prehrambeno inženjerstvo.

– Do kraja maja očekujemo da budu akreditovana još četiri studijska programa između ostalog i to Unutrašnja arhitektura na osnovnim strukovnim studijama.Do sada u regionu nije postojala visoka škola koja je obrazovala kadrove za unutrašnju arhitekturu odnosno enterijer. Imajući u vidu da u Užicu imamo Umetničku školu, u Tehničkoj školi “Radoje Ljubičić” obrazovne profili za arhitektonskog i građevinskog tehničara, ali i učenike iz drugih škola koji imaju takve predispozicije i kreativne umetničke sposobnosti očekujemo da će biti veliko interesovanje – rekla je dr Ivana Ćirović, direktorka škole.

Ona dodaje da će od ove godine po prvi put upisati studente osnovnih strukovnih studija na trogodišnjem studijskom programu zdravstvena nega za zvanje strukovne medicinske sestre.

vpts2

Novi studijski program za strukovne medicinske sestre realizuje se s obzirom da već duži niz godina postoji ideja i potreba za dodatnim obrazovanjem ovog kadra, jer Užice pored Medicinske škole ima i već zaposlene u zdravstvenim ustanovama u regionu.

Po prvi put biće upisani studenti i na master strukovnie studija za bezbednost i zdravlje na radu koji će trajati dve godine sa 120 ESPB. Na master mogu da se upišu ne samo sa studijskog programa zaštite životne sredine već i sa drugih studijskih programa uz polaganje određenih diferencijalnih ispita.

Dr Damnjan Radosavljević, pomoćnik direktora za kvalitet, član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i profesor strukovnih studija ističe da je komisija za akreditaciju- bila prezadovoljna našim radom i prezentacijom. Prvi smo dobili reakreditaciju škole za narednih sedam godina i četiri nova akreditovana studijska programa. Naše akreditacije su primer drugima kako treba da rade, a presudno je dugogodišnje iskustvo. Mi pratimo tržište i dopunjujemo studijske module a sledeća faza kojoj težimo je da već od naredne godine budemo Akademija strukovnih studija jer sve uslove ispunjavamo tako da ćemo i po tome biti prvi u Srbiji-.

vpts1

Mr Dragomir Aćimović, pomoćnik direktora za nastavu i predavač strukovnih studija potencira da se -studentima prenosi što više praktičnih znanja.Svi profesori imaju praktična iskustva u svojim oblastima. U planu je i formiranje još dve nove laboratije koje će prvi put pored nastave za studente pružati usluge i  na tržištu. To su laboratorije  za ispitivanje uslova radne i životne sredine (mikro klima, buka, vibracije, osvetljenost, vlažnost vazuha, analiza otpadnih voda) i za organsku proizvodnju, tako da je u toku njihova priprema za akreditaciju-.

Pored stručnih i upisnih aktivnosti najavljeno je i otvaranje 1.oktobra Studentskog kluba sa brojnim sadržajima.U saradnji sa Studentskim centrom  Užice biće im obezbeđena i hrana u okviru kluba. U različite aktivnosti i njihovu realizaciju uključen je i Studentski parlament .

Ostavite odgovor