Pocetna Društvo Čišćenje korita Đetinje

Čišćenje korita Đetinje

651
1
Podelite

U toku je čišćenje korita reke Đetinje od nekadašnjeg starog drvenog, a sada Marićevog mosta, do mosta kralja Aleksandra kod Autobuske stanice. Posle čišćenja, na ovom delu će biti sanirana oštećenja forlanda na pešačkoj stazi i na delu minor nožice ispod Marićevog mosta. Svi ovi radovi se odvijaju na inicijativu grada Užica, ali će troškove čišćenja korita, oko 300.000 dinara snositi JP “Srbijavode” koje gazduju rekom, dok će grad obezbediti oko 350 do 400.000 dinara za sanaciju pešačke staze i minor nožice ispod mosta. Čišćenje korita reke od nanetog peska koji se u ovom delu izravnao sa pešačkom stazom trebalo bi da bude gotovo za nekoliko dana, dok svi ostali radovi do prve polovine juna.

Po rečima Jugoslava Jovanovića, zaduženog za komunalne poslove na teritoriji grada Užica u gradskoj Upravi za infrastrukturu i razvoj, problema ima i iznad Marićevog mosta, koji se, takođe, moraju rešiti, jer neka veća količina padavina može izazvati probleme.

Predstoji i čišćenje korita Đetinje nizvodno od Užica od palih stabala kako bi se povećao profil proticanja vode.

djetinja3

-U narednom periodu ćemo se bazirati na vodotokovima drugog reda koji su u nadležnosti lokalne samouprave i gde imamo mnogo poslova od prošle godine koji nisu završeni, ali i radove koje moramo da izvedemo po nalogu vodoprivredne inspekcije na pojedinim vodotocima. Grad je za ovu godinu opredilio četiri miliona dinara za poslove na vodama drugog reda. Smatram da će nam to biti dovoljno za urgentno i prioritetno čišćenje korita reka, bez građevinskih radova za koje moramo konkurisati za dodatna sredstva kod fondova, ove ili naredne godine,- kaže Jovanović. Po njegovim rečima nastaviće se radovi na Lužnici koja je akutni problem, na delu Gostiničke reke i na mnogim drugim pritokama Đetinje.

djetinja5
Jovanović podseća da je osnovana Unija sliva Zapadne Morave koju čini 17 lokalnih samouprava u ovom slivu, koja pokušava da udruženim snagama kroz zajedničke projekte prikupi dodatna sredstva za neophodne radove kako na vodotocima drugog reda kojima upravljaju lokalne samouprave, tako i na vodotocima prvog reda, jer se ne može uvek čekati da nadležno vodoprivredno preduzeće obezbedi dovoljno sredstva za sve neophodne aktivnosti u ovoj oblasti.


1 komentar

  1. Ko je odgovoran sto je pesacka staza od Maricevog mosta do Plaze neprilagodjena pesacima zbog dzombastog profila. Radove su izvodili neki Kraljevcani, a nadzirao izvesni Ristanovic ispred Srbijavoda, koji sada ima apartmane na Zlatiboru. Dok su radile firme pre lopovluka, moglo je i dalje moze da se seta kejom (od Marica mosta nizvodno), a kada su lopovi stupili na scenu, onda imate pesacku stazu koja nije pesacka i koja se ne koristi, a placena je sigurno papreno!

Ostavite odgovor