Pocetna Društvo Obeležen Međunarodni dan SOS telefona

Obeležen Međunarodni dan SOS telefona

383
0
Podelite

Povodom  16. maja –  Međunarodnog dana SOS telefona, aktiviskinje  Ženskog centra Užice su na Trgu partizana delile promotivne materijale SOS telefona i edukativni materijal o prepoznavanju nasilja nad ženama i istovremeno prikupljale potpise za izgradnju sigurne kuće.Užice je jedan od 18 gradova u Srbiji u kojima 26 ženskih organizacija pružaju usluge žrtvama porodičnog nasilja.

Ovom prilikom su učenice i učenici Medicinske škole koji učestvuju u projektu „Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje” izveli performans koji ukazuje na teške posledice koje nasilje ostavlja ali i na ulogu SOS telefona i obrazovanja u iskorenjivanju nasilja.

sos vesnaVesna Bogdanović, konsultant na SOS telefonu u Užicu, zadužena za pružanje pravne pomoći i podrške žrtvama, rekla je između ostalog, da je prošle godine, užički SOS telefon imao 728 poziva. Za preko 37 korisnika pružena je usluga, podneto je 30 tužbi i isto toliko je pokrenuto krivičnih i parničnih postupaka. U svim ovim postupcima žrtva nasilja je ostvarila mere zaštite od nasilja, a počinilac je odgovarao za krivično delo nasilje u porodici. U ovoj godini, do sada je bilo 240 poziva na SOS telefon u Užicu i pokrenuto je pet postupaka za krivično dečo nasilje u porodici.

Rada Gujaničić, koordinator SOS telefona, podsetila je da je SOS telefon u Užicu, od kada sos radaje uspostavljen 2015., isključivo finansira iz budžeta grada. Za ovu , kao i za prošlu godinu, za njegov rad je opredeljeno milion dinara. Prošle godine je pokrenuta inicijativa regionalizacije SOS telefona, ali je taj proces još u toku.

Ovom prilikom nastavljeno je prikupljanje potpisa sa izgradnju sigurne kuće u Užicu, jer je za područje Užica najbliža Užicu sigurna kuća u Priboju.

-Na to nas obavezuje konvencija Saveta Evrope prema kojoj na području Zlatiborskog
okruga nedostaje još 23 ležaja. Mislimo da bi moglo da se udruži nekoliko lokalnih samouprava i da se na taj način finansira ova vrste usluge. Takva sigurna kuća već postoji u Nišu,- napominje Gujaničić.

sos nevenaNevena Ostojić, psiholog, konsultant na SOS telefonu kaže da njen posao nije lak, jer se svakodnevno susreće sa teškim životnim pričama, ali svaki pomak koji napravi žrtva nasilja u svom oslobađanju, jeste velika satisfakcija ne samo za nju već i za sve konsultantkinje na SOS telefonu. Nevena je radila u okviru radionica „Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje “ sa učenicima Medicinske i Ekonomske škole u Užicu koji su nastavili da sarađuju.

-Vrlo je značajno raditi sa mladima na prevenciji. Ono što je mene iznenadilo, jeste, svedočenje mladih o velikom broju nasilja u vezama njihovih vršnjaka. Oni prepoznaju, na primer, izraženu ljubomoru, koja je jedan od znakova da će jednog dana doći do ozbiljnog nasilja u vezi, – kaže Nevena.

 

Ostavite odgovor