Pocetna Društvo Otvoren inkluzivni park

Otvoren inkluzivni park

513
0
Podelite

Na gradskoj plaži u Užicu, danas je zvanično otvoren inkluzivni park . Ukupna vrednost ovog projekta je 1.422.500 dinara, od  čega je Ministarstvo omladine i sporta obezbedilo 862.500 dinara, a ostatak Grad Užice. Partneri u ovom projektu bili su Javna ustanova „Veliki park“, nekadašnja Direkcija za izgradnju i devet užičkih udruženja osoba sa invaliditetom uz puno učešće Kancelarije za mlade grada Užica. U parku mogu boraviti svi građani, pre svega mladi, ali su sprave koje su postavljene na gumenu podlogu, prilagođene  i za osobe sa invaliditetom. Otvaranju inkluzivnog parka prisustvovala je Snežana Klašnja, pomoćnik ministra omladine i sporta u Vladi Republike Srbije koja je ovom prilikom istakla, da je ovaj park  u Užicu za sada jedini u Srbiji ove vrste.

inkluzivni park 1

-Cilj je da se osobe sa invaliditetom na odgovarajući, kvalitetan način mogu rekreativno baviti sportom, – istakla je Snežana Klašnja i podsetila da Ministarstvo omladine i sporta ima izuzetnu saradnju sa jedinicama lokalne samoupave i da je od 2007. godine do sada u Užicu finansiralo preko 38 projekata sa skoro 50 miliona dinara, bilo da da se radi o projektima za koje je konkurisao Grad sa Kancelarijom za mlade, bilo da se radi o projektima udruženja iz Užica.

inkluzivni park 3- minOsim toga, pri Ministarstvu radi Fond za mlade talente Srbije koji finansira mlade na studijama, bilo u zemlji, bilo u inostranstvu i nagrađuje srednjoškolce za postignute uspehe na takmičenjima od republičkog do međunarodnog nivoa. Od 2008. godine, Fond je do sada finansirao 21.000 mladih talenata i za to je odvojeno iz republičkog budžeta 5,5 milijardi dinara. Među tim talentima, do sada je bilo  265 mladih iz Užica i za njihove stipendije, Ministarstvo je obezbedilo 67 miliona dinara. Snežana Klašnja je podsetila da se jedan od ciljeva nove Strategije Ministarstva, usvojene 2015. godine a koja važi do  2025. odnosi na socijalnu inkluziju, ali i na aktivno učešće mladih i kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

-U ove ciljeve spada i finansiranje ovog inkluzivnog parka, jer smatramo i želimo isto kao i Grad, da svi mladi imaju iste šanse za kvalitetan životni razvoj. Nadamo se da će i ovaj mali doprinos biti vrliki u smislu boljeg i kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena svih mladih sa adekvatnim uključivanjem osoba sa invaliditetom,- rekla je između ostalog Snežana Klašnja.

inkluzivni park 2

-Ovim projektom smo oplemenili jedno od naših najlepših mesta u gradu, gradsku plažu, a pokazali smo još jednom da kao grad mislimo o našim sugrađanima i osobama sa invaliditetom,- rekao je između ostalog Tihomir Petković, gradonačelnik Užica i podsetio da je Ministarstvo sporta i omladine izdvojilo i 60 miliona dinara za završetak Sportske hale u Krčagovu,  taj posao trebalo bi da nude realizovan početkom naredne godine, a podržalo je i izgradnju trim staze u Velikom parku sa 2,2 miliona dinara koje će grad Užice dobiti ove godine.

 

Ostavite odgovor