Pocetna Čajetina “Čitalići “ 20 i 21. maja u Mačkatu

“Čitalići “ 20 i 21. maja u Mačkatu

287
0
Podelite

Osnovna škola „Milivoje Borović“ iz Mačkata domaćin je ovogodišnje Međunarodne smotre čitalaštva „Čitalići 2017.“ i organizator je IT konferencije „Čitalići u osvajanju veština za ХХI vek”. Manifestacije će biti održane 20 i 21.maja u školi u Mačkatu.

Međuškolski projekat „Čitalići“okuplja oko 5500 učenika, mentora i saradnika iz oko 80 škola Srbije i dijaspore. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržalo je ovu smotru, a Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija realizaciju IT konferencije „Čitalići u osvajanju veština za 21. vek”, koja je dobila i akreditaciju ZUOV-a.

Projekat Čitalići pokrenulo je nekoliko entuzijasta prosvetnih radnika, a razvija se sugestijama i iskustvom velikog broja učitelja, nastavnika, bibliotekara, pisaca… Zajedničko velikoj porodici Čitalića  jeste borba za funkcionalnu pismenost: pročitati – razumeti – nadgraditi – izraziti.

Sva istraživanja pokazuju da deca sve manje čitaju, na testovima pokazuju loše rezultate iz oblasti razumevanja teksta i veštine čitanja, a i realnost potvrđuje da nam je fond reči mladih sve siromašniji, upućen na žargonizme i tuđice. Sve teže razumeju ono što čitaju, a skoro nesavladiv problem je za mnoge izražavanje sopstvenog mišljenja na adekvatan način.

Autori projekta Čitalići rešenja za mnoge probleme učenja i istraživanja vide u razvijanju veština čitanja i razumevanja pročitanog i pismenog izražavanja. Smatramo da tajna osvajanja čitalačke, medijske, informacione… pismenosti leži u vraćanju dece knjizi.

Kruna brojnih aktivnosti Čitalića 2017.je Međunarodna smotra čitalaštva koju realizuje škola u Mačkatu uz podršku opštine Čajetina, navedeno je iz škole.

 

Ostavite odgovor