Pocetna Ekonomija U carstvu boja

U carstvu boja

240
0
Podelite

Četinari, ukrasno i dekorativno šiblje, razne vrste perena, sezonsko cveće, sadnja cveća u saksije i žardinjere, dekoracija poslovnog prostora, stručni saveti, mogućnost dostave na kućnu adresu, sve je to deo ponude  rasadnika užičkog „Bioktoša“ u kome se vredno radi i ovog proleća, jer cvetna sezona je u punom jeku.

Cvece 08Muškatle, surfinije, petunije,  lepe kate, mini georgine, prkos, tamljanika, salvije, kadifice, zevalice, lepi jova, gazanije, slonovo uvo, jabučice bele i crvene, medunika, …Ovogodišnji asortiman cveća u rasadniku JKP „Bioktoš“  poduži je spisak ukrasnih biljaka koje oplemenjuju ili će oplemeniti mnoge površine i javni prostor u užičkom kraju. Cvetna rapsodija u Sevojnu nikoga ne ostavlja ravnodušnim, svakoga ko malo drži do lepog u svom dvorištu, ispred radnji ili u poslovnom objektu.   Izvršna direktorka „Bioktoša“ Mirjana Radivojčević s ponosom ističe da ovo preduzeće  uvek nabavlja seme najboljeg kvaliteta kao i matične reznice iz uvoza za balkonske biljke, npr. muškatle i surfinije i nikada ne koristi svoje biljke kako bi iz njih pravila  reznice. Ove muškatle i surfinije stižu u kontejnerima iz uvoza i u „Bioktošu“ ih presađuju u saksije. Kao i svake godine i ove je plan rasadnika „pozamašan“, proizvodnja 120.000 semenskog cveća  i 7000 iz reznica. Sve to  za grad Užice i njegove potrebe shodno godišnjem ugovoru ranije sa Direkcijom, a sada sa Upravom za infrastrukturu i razvoj,  ili pak za „treća lica“ , odnosno tržište.  Napravljen je i ugovor sa JKP „12. septembar“ Bajina Bašta tako da će određene količine sezonskog cveće iz Sevojna doprineti  da jedna od najlepših opština sa netaknutom prirodom u užičkom kraju  u skladu sa nazivom bude i prava cvetna bašta.

Cvece 11–  Užičani i Zlatiborci u proleće donose svoje saksije i žardinjere gde posle sadnje radnici „Bioktoša“ neguju cveće koje vlasnici preuzimaju kada je najlepše i u punom cvatu. Stručna lica aranžiraju cveće u žardinjerama kako bi one bile pravi ukrasi kuća od kojih se mnoge bave turizmom , poslovnih i ugostiteljskih objekata u našem kraju. Po ovom usluzi već smo prepoznatljivi u regiji  i pružamo je u proteklih pet godina. Utisak nam je da su ljudi zbog ove mogućnosti prilično zadovoljni. Takođe veliki broj kupaca dolazi po cveće i ukrasno šiblje za dvorišta koja su u Užicu ili na Zlatiboru  – navodi za „Vesti“ izvršna direktorka „Bioktoša“ Mirjana Radivojčević koja je od početka radnog veka u ovom preduzeću i koja gaji posebnu emociju prema rasadniku. I nekoliko podataka o istorijatu ovog dela „Bioktoša“ u koji ovih prolećnih dana sa magistrale svraćaju i mnogi putnici-namernici na putu do svojih vikend kuća.

Cvece 07Rasadnik u Sevojnu osnovan je 1985. godine kako bi bile obezbeđene potrebe grada Užica sa odgovarajućim asortimanom cveća, ukrasnog šiblja, perena i raznovrsnih četinara. Posluje u okviru RJ „Zelenilo“ i zauzima površinu od 1,1 hektara. U njemu se nalazi jedan staklenik i šest plastenika i nekoliko objekata za potrebe rada u rasadniku. Staklenik površine 156 kvadratnih metara metara star je 35 godine i njegove mogućnosti u kapacitetu za proizvodnju raznovrsnog sezonskog cveća su ograničene.  Pored staklenika nalaze se dva plastnika  sa grejanjem površine 300 kvadratnih metara. U jednom plasteniku površine 150 metara nalaze se stolovi od četiri reda na dva nivoa na koje može stati oko 32000 komada mladih biljaka u čašama gde ostaju do početka cvetanja. Do njega se takođe nalazi plastenik od 150 kvadratnih metara u jednom nivou koji takođe služi za prihvat mladih ispikiranih biljaka u čašama – recimo hrizantema. Primarna delatnost rasadnika je proizvodnja raznovrsnog cveća čijom prodajom se ostvaruje 70 odsto celokupnog prihoda koji se realizuje u toku godine. Značajnu ulogu u proizvodnji  sadnog materijala imaju razne vrste četinara  od kojih su najpoznatije tuje , a zatim  čempres. Poslednjih nekoliko godina sve je veća potražnja za ovim vrstama pa zato u narednoj godini pažnju treba posvetiti proizvodnji ovih vrsta četinara, navode u ovom preduzeću. U rasadniku pored proizvodnje raznovrsnog cveća i četinara vrši i proizvodnja lišćarskog ukrasnog šiblja i perena.  Radno vreme rasadnika je od 7 do 19 časova, a tokom sezone i moguće je i vikendom pazariti cveće. „Bioktoš“ ga još prodaje i na užičkoj zelenoj pijaci kojom gazduje  i u svojoj cvećari u Ulici Marije Mage Magazinović.

Ostavite odgovor