Pocetna Kultura Slike i ikone Borivoja Jovanovića (FОТО)

Slike i ikone Borivoja Jovanovića (FОТО)

650
0
Podelite

Prvu samostalnu izložbu Borivoje Jovanović, akademski slikar imao je kao učenik prvog razreda srednje škole u Narodnom muzeju u Užicu koju je organizovao tadašnji direktor Dragiša Milosavljević. U postavci je bilo preko 30 slika od kojih je većina prodata. I od tog prvog javnog pojavljivanja usledile su godine neprekidnog stvaralaštva i završetka Likovne akademije – odsek slikarstvo u Prištini. Diplomirao je na apstrakciji, a profesorka Stojanka Đorđić uvela ga je u taj svet. Po završetku studija usledila je ponuda da radi u galeriji u Kopenhagenu ali je odlučio da ostane u Srbiji. A onda je usledio lični pečat kroz figurativno slikarstvo a od  pre pet godina bavljenje i ikonopisom.

– Različiti su bili uticiji na moje slikarstvo od Olje Ivanjicki, Milene Pavlović Barili…  uvek me  interesovalo  metafizičko i magično slikarstvo. I danas moje slike ispod boje i podloge imaju neki metafizički karakter za koji očekujem da privuče posmatrača- navodi Jovanović. Izazov su mu velika platna jer mu ona daju slobodu u izrazu, gestu…

– Moji veliki formati su završili u Kopenhagenu, oko 60 slika je kod kolekcionara u Đenovi, u Londonu….

A njegove ikone  krase domove Italije, Francuske, Švajcarske… i izvan Evrope, a kako kaže – ima  više radova u svetu nego kod nas-.

Jovanovićeve ikone su i u manastirima i crkvama a za rad na ikonoma gde danas ima  i puno “folklora” potrebno je imati mir i  sinhronizovati iskrenost u duši i srcu. U ikonopisu se stalno uči jer kanonska pravila moraju da se ispoštuju.

Pored umetnosti navodi da je u prosveti počeo da radi  kao  profesor  u Gimnaziji “Pivo Karamatijević” u Novoj Varoši, a od 2002.godine je u Užicu prvo u Medicinskoj školi a sada kao vaspitač u Domu “Petar Radovanović”. Radeći sa velikim brojem talentovanih učenika  prenosi im  znanje i upućuje ih u umetničko stvaralaštvo za učešće na takmičenjima ili kroz pripremu za fakultet.

– Za vreme dok sam radio u Novoj Varoši posle 20 godina prvi put su se na umetničke fakultete upisala četiri učenika što me čini ponosnim, jer sam im pomogao i što sam ostavio neki trag-dodaje naš sagovornik.

U Domu vodi likovni  atelje u koji učenici dolaze i kreativno ispunjavaju vreme, a onda su usledile nagrade kao i  na nedavno održanim takmičenjima.

Govoreći o planovima za naredni period ističe idejno rešenje koje je usvojeno za spomenik palim borcima  NOB-a koji treba da bude završen do 2018.godine na Trgu Petra Bojovića u Novoj Varoši.

Ostavite odgovor