Pocetna Društvo Obnavljanje toplovoda

Obnavljanje toplovoda

486
2
Podelite

Ovo leto za JKP “Gradska toplana Užice”, biće u znaku velikih radova u koje će iz sopstvenih izvora uložiti ukupno oko 50 miliona dinara. Najznačajniji su zamena oko dva kilometra toplovoda, što se uveliko radi na najkritičnijim deonicama i konverzija kotlarnice “Rosulje”.

Ovog leta JKP “Gradska toplana Užice” planira, pre svega, da obnavi, odnosno, zameni najkritičnije delove toplovoda u ukupnoj dužini od oko dva kilometra. Radovi su uveliko počeli pre desetak dana preko puta “Maksija” u dužini od oko 200 metara i u “Ratarskoj” ulici na oko 400 metara, a kada oni budu završeni, počeće zamena toplovoda celom dužinom potoka u Ulici “Nikole Pašića”, od radionice JKP “Stan” do crkve sv. Marka, zatim kod zelenog pijaca , kod zgrade PIO, a kasnije u “Zagrebačkoj” ulici. Radovi na zameni toplovoda planirani su i u gradskoj opštini Sevojno kod Pošte i samačkog doma, a zatim će se raditi u Krčagovu u Ulici “Miloša Obrenovića” i “Vukole Dabića”. Svi radovi na toplovodu trebalo bi da budu završeni do 30. septembra.

toplovod radovi 1

Posle učestalog pucanja toplovoda u protekloj grejnoj sezoni odlučili smo da zamenimo deo cevi u tolovodnoj mreži, tamo gde se to najčešće događalo. Da su uslovi normalni, toplovod bi se menjao posle tridesetak godina korišćenja. Međutim, kod nas je to za sada neizvodljivo iako se većina naših cevi koristi oko 40 godina i već je prošao rok njihove eksploatacije. Do ove grejne sezone nismo imali većih havarija na toplovodu, možda oko četiri do pet, ali tokom protekle grejne sezone bilo ih je oko 40 . Mi smo se trudili i mislim da smo uspeli da građani, naši korisnici, to ne osete. Ekipe su radile tokom noći, tako da mnogi nisu ni znali za havarije,- kaže za “Vesti” Zoran Šibalić, direktor JKP Gradska toplana Užice.

Posledice pucanja toplovoda je isticanje tople vode tako da je tokom prošle grejne sezone izgubljeno oko dve i po do tri hiljade kubika.

Za nas je to velika količina gubitka tople vode, jer da bismo postigli željenu temperaturu od oko 80 stepeni Celzijusa za jedan kubik vode potrebno je 10 kilograma mazuta. Zato mi uvek reagujemo i čim se pojavi gubitak i jednog kubika, naše ekipe su na terenu. Najteže nam je bilo da lociramo kvar, pa nam ponekad prođe i po nekoliko dana da utvrdimo gde je toplovod pukao. Najlakše je otkloniti sam kvar. Ipak, moram da kažem da je situacija u drugim toplanama u Srbiji mnogo lošija i da su gubici mnogo veći,- objašnjava Šibalić.

Jedan deo radova, po rečima Šibalića, izvode monteri Gradske toplane, dok drugi deo radova i mašinskih i građevinskih, izvode užička preduzeća koja su posao dobili na tenderu.

toplovod radovi 2

Ovom prilikom umesto starih cevi toplovoda biće postavljene već izolovane cevi koje je potrebno samo zavariti i na varu uraditi izolaciju.

Osim zamene toplovoda, planirana je i konverzija kotlarnice “Rosulje” sa mazuta na gas.

Mislim da ćemo tokom ovog leta komletirati i dokumentaciju kako bismo zatvorili kotlarnicu u “Jug Bogdanovoj” ulici i da daljinsko grejanje u tom delu grada nadomestimo iz kotlarnice u bloku “Zlatibor”. Kotlarnica u “Jug Bogdanovoj” je stara i u veoma je lošem stanju. U tom delu grada je i kotlarnica Pošte koja je izrazila ženju da se priključi na naš toplovod. Na ovaj način biće zatvorene dve stare kotlarnice u kojima ne može da se uradi konverzija na gas pa jedino mogu da koriste mazut, tako da ćemo smanjiti i zagađenost vazduha u ovom delu koji je u zimskom periodu jedan od najzagađenijih u gradu,- kaže Šibalić. Tako će kotlarnica u bloku “Zlatibor” biti jedina koja će naredne grejne sezone koristiti mazut, a za njeno izmeštanje na prostor Međaja i dalje se radi. U toku je izrada urbanističkog projekta. Za sve ostale kotlarnice “Gradske toplane”, mazut će biti samo alternativni energent, jer za grejanje koriste gas.

2 Komentari

  1. Da li ih je neko pitao u kom stanju ce ostati ulice posle radova? Uzice-gas kada je kopalo za gasovod, ulice su unistene, nista nije vraceno u prvobitno stanje, iza njih nije ostalo 2 metra zdravog asfalta, sve je uleglo i stoji tako, ostaci zemlje, kamenja, raznog strvolja svuda po coskovima stoje i dan danas!

  2. Znači ponovo će nas trovati crni dim od nesagorelog mazuta u centru!,Zašto ne može da se prevede na gas kotlarnica u bloku Zlatibor!?.Sve može!

Ostavite odgovor