Pocetna Društvo Otvorena zgrada Privrednog i Prekršajnog suda

Otvorena zgrada Privrednog i Prekršajnog suda

374
0
Podelite

Ministarka pravde Nela Kuburović, danas je u Užicu zvanično otvorila novoizgrađenu zgradu u kojoj su već useljeni Privredni i Prekršajni sud. Otvaranju su prisustvovali gradonačelnik Užica Tihomir Petković sa saradnicima, predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić, predsednici Privrednog i Prekršajnog suda u Užicu Zorica Brajović i Slobodan Marinković i brojni predstavnici javnog i društvenog života Užica.

Po rečima ministarke Nele Kuburović, nova zgrada u kojoj su sada smešteni Privredni i Prekršajni sud, predstavlja jedan od  najvećih infrastrukturnih projekata koje je Ministarstvo pravde  realizovalo poslednjih nekoliko godina. Zgrada je neto površine preko 2.800, a bruto preko 3.200 kvadrata. Na prva dva sprata biće smešten prekršajni, a na trećem i četvrtom, Privredni sud. Sredstva za izgradnju i opremanje zgrade izdvojena su iz budžeta Republike Srbije u ukupnom iznosu od oko 215 miliona dinara, dok je sama izgradnja objekta koštala 192.400.800 dinara. Izvođač radova bilo je preduzeće „Zlatibor-gradnja“ Beograd.

Sud 1Ministarka  Kuburović podsetila je da su radovi na izgradnji nove zgrade počeli na samom kraju 2015. godine rušenjem postojećeg objekta na ovoj lokaciji, zgrade nekadašnjeg preduzeća „Centar“ koje se bavilo hemijskim čišćenjem. Pre toga, Vlada je odobrila ovu lokaciju Ministarstvu pravde, a onda je Ministarstvo sa Republičkom direkcijom za imovinu zaključilo sporazum o korišćenju ovog prostora za izgradnju novog objekta.

Sud 4– Ministarstvo pravde pokušava da unapredi infrastrukturne kapacitete i u poslednjih godinu i po dana otvorili smo dve nove zgrade prekršajnih sudova u Raški i Požarevcu, ali sa ovom se ponosimo, pre svega što je najveća po površini, izgrađena u Republici Srbiji u poslednjih, mislim, više od dvadeset godina,- rekla je između ostalog ministarka Kuburović.  Do kraja godine, biće završena i potpuno nova zgrada Prekršajnog suda u Pančevu.

U novoj zgradi, Prekršajni sud u Užicu i odeljenje Prekršajnog apelacionog suda imaće 12 novih sudnica, dok će Privredni sud imati sedam. U suterenu zgrade je sudnica za noćno privođenje. Po spratvoima su  raspoređeni kabineti za sudije i kancelarije za zaposlene, pisarnice, arhive, kancelarije za sudske izvršitelje, računovodstvo. Do sada je Prekršajni sud u Užicu preko 40 godina bio smešten  u zgradi MUP-a i radio je u vrlo lošim uslovima.

Sud 3– Ministarstvo pravde radi na unapređenju uslova rada prekršajnih sudova koji, iako su uvedeni u sistem sudova 2010. godine nisu imali adekvatne uslove za rad. Zato posebnu pažnju poklanjamo njima, jer su to državni organi koji najviše i pune budžet Republike Srbije. Tokom prošle godine, zahvaljujući upravo njihovom radu, u budžet je uplaćeno oko 4,6 milijardi dinara. Prekršajni sud u Užicu je prošle godine na osnovu naplaćenih novčanih kazni uplatio u budžet oko 110 miliona dinara. Ova dobra praksa je nastavljena što pokazuju rezultati rada užičkog Prekršajnog suda koji je  za prvih pet meseci, u budžet uplatio oko 50 miliona dinara. Sa druge strane, vodimo računa i o investicionoj klimi u Srbiji, o poboljšanju uslova privrednog poslovanja. A privredni ambijent se na neki način ceni i na osnovu rada privrednih sudova, zato i njima posvećujemo posebnu pažnju. Upravo je Privredni sud u Užicu dobio novu zgradu i prvi put se gradi nova zgrada za potrebe jednog privrednog suda. Ovaj sud to i zaslužuje s obzirom da je jedan od najužirnijih privrednih sudova u Srbiji,- istakla je ministarka Kuburović, podsetivši da su privredni sudovi pre dva meseca dobili velike donacije u vidu računarske opreme koje su i najveće u poslednjih dve decenije.

Sud 5– Nadam se da će i Privredni i Prekršajni sud u Užicu  sada kada imaju dovoljno prostorija i sudnica biti još efikasniji i da ćemo do kraja godine imati bolji učinak nego što je to bilo u 2016.,- rekla je ministarka nela Kuburović.

Ovom prilikom,  okupljenima su se obratili i Zorica Brajović, predsednica Privrednog i Slobodan Marinković, predsednik Prekršajnog suda Užice, kao i Tihomir Petković, gradonačelnik Užica. Na pitanja novinara, odgovarao je i Zoran Pašalić, predsednik prekršajnog apelacionog suda.

Ostavite odgovor