Pocetna Društvo Andrej na Svetskoj hemijskoj olimpijadi

Andrej na Svetskoj hemijskoj olimpijadi

294
0
Podelite

Andrej Kovačević, učenik trećeg razreda Užičke gimnazije, prirodno matematičkog smera, od 6. do 17. jula učestvovaće na Svetskoj hemijskoj olimpijadi na Tajlandu, a prva zamena za ekipu Srbije je Igor Topalović.

Na ovom velikom međunarodnom takmičenju našu zemlju će, osim Andreja, predstavljati još tri učenika iz Srbije. Ono što je izuzetno jeste i to, što je prva zamena za ekipu Srbije, Igor Topalović, učenik drugog razreda Užičke gimnazije.

Andrej gimnazija

Pravo da se takmiči na Svetskoj hemijskoj olimpijadi, Andrej je stekao zahvaljujući izuzetnim rezultatima koje je postigao na republičkom takmičenju iz hemije, a potom i na Srpskoj hemijskoj olimpijadi na kojoj je zauzeo četvrto mesto.

-Srpska hemijska olimpijada se realizuje dva dana. Prvog dana radimo tri vežbe u trajanju od pet sati, a drugi dan je test od osam zadataka koji, takođe, traje pet sati. Lista se pravi na osnovu postignutih rezultata i na vežbama i na testu,- objašnjava Andrej i dodaje:

-Veoma sam zadovoljan što ću učestvovati na Svetskoj hemijskoj olimpijadi i verujem da ću i tamo nešto novo naučiti, ali i lepo se provesti.”

Andrej kaže da je i Svetska hemijska olimpijada koncipirana slično kao i Srpska hemijska olimpijada u dva takmičarska dana tako da u tome neće biti velikih razlika. Ostaje samo da pokaže svoje znanje. -Volim hemiju. Ne mislim da se može objasniti zašto mi nešto volimo, ali hemija je sigurno jedna od centralnih nauka, pored fizike. Mada je kliše reći da je ona svuda oko nas, ali, jednostavno, tako je. Hemija proučava sve na tom mikro nivou, od čega smo sastavljeni, šta se dešava u nama, u svetu oko nas. Naročito me fascinira ta dubina u koju ona zalazi, – kaže Andrej i dodaje da bi više znao u ovoj oblasti, mora i sam da istražuje.

-Program u školi nije loše koncipiran, ali to mi nije dovoljno, pa se dodatno obrazujem. A i u školi imamo relativno dobro opremljenu laboratoriju tako da postoje uslovi da steknemo dodatna znanja.”

igor gimnazijaDa li će hemija biti opredeljenje u daljem njegovom školovanju, Andrej još nije odlučio. Kaže, dvoumi se između hemije, odnosno, biohemije i medicine. Pred njim je još godinu dana, pa se nada da će doneti pravu odluku.

Igor Topalović je na republičkom takmičenju bio jedan od dvoje najbolje plasiranih učenika drugog razreda i to mu je omogućilo da učestvuje na Srpskoj hemijskoj olimpijadi. Naime, učešće na Srpskoj hemijskoj olimpijadi stiču najbolje plasirani na republičkom takmičenju, deset učenika trećeg i četvrtog razreda i dvoje drugog razreda. Iako ona obuhvata gradivo trećeg i četvrtog razreda, Igor je zauzeo peto mesto i postao prva zamena za srpsku ekipu na Svetskoj hemijskoj olimpijadi. Prezadovoljan je postignutim rezultatom.
I Andrej i Igor su zadovoljni radom svojih profesorki hemije, Dragicom Selaković i Slavicom Veljović. Nastaviće da se pripremaju za Svetsku hemijsku olimpijadu. Andrej će imati sedam dana priprema na fakultetu u Nišu i isto toliko u Beogradu, dok će se Igor pripremati u Užicu.

I Andrej i Igor su odlični učenici koji sigurnim koracima nastavljaju stopama Miloša Selakovića, takođe, nekadšnjeg gimnazijalca, koji je na Svetskoj hemijskoj olimpijadi učestvovao dva puta, kao učenik trećeg, a kasnije i četvrtog razreda Užičke gimnazije.

Ostavite odgovor