Pocetna Ekonomija Malinari najavljuju radikalizaciju protesta

Malinari najavljuju radikalizaciju protesta

278
0
Podelite

Malinari i hladnjačari, posle sastanka sa ministrom poljoprivrede i predstavnicima Ministarstva trgovine i finansija u Privrednoj komori Srbije, nisu postigli dogovor o korigovanju cene maline.

Dok predstavnici Asocijacije malinara Srbije najavljuju radikalne mere kojima bi se izborili za veću otkupnu cenu, hladnjačari i otkupljivači tvrde da cenu ne mogu da koriguju oni, već da će je formirati cena maline na evropskom i svetskom tržištu. Ministar poljoprivrede očekuje da dogovor bude postignut u narednim danima.

Maline stabloMalinari su nezadovoljni akontnom otkupnom cenom koja se kreće od 120, do 150 dinara po kg. Tvrde da su otkupljivači pre desetak dana u Valjevu formirali cenu od 120 dinara, optužujući ih za monopolsko udruživanje. Malinari zahtevaju da otkupna cena bude 222 dinara, što je za oko 50 evrocenti manje nego prošle godine. U narednih nekoliko dana najavljuju sednicu UO, a nakon nje i radikalnije mere bojkota otkupljivača.

„Imacemo sednicu UO asocijacije, donećemo stavove, najverovatnije ce se obustaviti sa branjem proizvoda, nekadašnjeg crvenog zlata koje je postalo veoma gorko, donećemo odluke koje ce to biti radikalne mere na teritoriji cele Srbije“, istakao je Dobrivoje Radović predsednik asocijacije.

Maline sakaPredstavnik otkupljivača, hladnjačara i vlasnik hladnjače MASTER FRUITS iz Požege, Radoje Cvetić, kaže da otkupljivači ne bi trpeli veliku štetu od eventualne obustave berbe maline.

„Ja imam problem sa otkupom, na otkupnim mestima imam 10 puta vise maline nego sto sam planirao da otkupljujem i saljem šlepere, da bih to doterao u centralnu hladnjaču, kaže Radoje Cvetić predstavnik otkupljivača.

Ministar Nedimović smatra da bi na pozitivno rešavanje ove vrste problema moglo da utiče i donošenje Zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, čiji je nacrt gotov i koji bi uskoro mogao da se nađe pred poslanicima u republičkoj skupštini.

Ostavite odgovor