Pocetna Servisne informacije Danas je Vidovdan

Danas je Vidovdan

249
0
Podelite

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Vidovdan, vekovni crkveni i nacionalni pomen knezu Lazaru Hrebeljanoviću i srpskim ratnicima poginulim u boju s Turcima na Kosovu polju 1389. godine.

Na polju Kosovu odigrala se presudna bitka između srpske i turske vojske, koja je otvorila vrata Turcima za dalji prodor u Evropu. Pretpostavlja se da je turski sultan Murat Prvi, koji je na Kosovo stigao sa sinovima Bajazitom i Jakubom, predvodio 40.000 vojnika, a knez Lazar 25.000 boraca.

Knez Lazar je ubijen, kada su ga zarobili turski vojnici. Posle Kosovske bitke njegovo telo je sahranjeno u manastiru Ravanica, a u seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem krajem 17. veka preneto je u fruškogorski manastir Vrdnik.U Ravanicu su mošti vraćene 1989, na 600. godišnjicu Kosovske bitke.

Verovanja i običaji

U hrišćanskom kalendaru ne postoji svetac s ovim imenom, a tek 1892. godine, Srpska pravoslavna crkva ga je prvi put unela kao praznik u svoje kalendare, stavljajući ga u zagradu iza proroka Amosa i kneza Lazara.

Prema narodnom verovanju, Vid je svevideće božanstvo, pa se Vidovdan smatra i praznikom za oči, odnosno praznikom koji „otvara oči“.

Veruje se i da na Vidovdan treba počinjati ručne radove poput pletenja i vezenja. U Šumadiji i još nekim krajevima bio je običaj i da se na Vidovdan iznose stvari iz kuće da se “provetre radi moljaca”.

Na Vidovdan se prema verovanjima ne radi u polju,a na današnji dan treba probati i zrelo voće.

Poseban značaj Vidovdan je dobio u vreme stvaranja nove srpske države, a kao zvaničan državni praznik uveden je 1889. na 500. godišnjicu od Kosovskog boja. U Zakonu o praznicima iz 2001. godine, jednom od prvih reformskih zakona obnovljene demokratske Srbije, Vidovdan je opisan kao praznik koji simbolizuje sećanje na sve one naše sunarodnike i građane koji su tokom prošlosti stradali u odbrani otadžbine.

Ostavite odgovor