Pocetna Čajetina Nećemo stati u razvojnim planovima

Nećemo stati u razvojnim planovima

311
0
Podelite

Svečanom sednicom Skupštine opštine Čajetina, danas je obeležen Dan opštine, dan kada je pre 89 godina, Čajetina  proglašena varošicom. Od tada počinje da se razvija, napreduje i krajem prošlog veka postaje jedno od najposećenijih turističkih mesta u Srbiji.

Miloje Rajović, predsednik Skupštine opštine, pozdravio je goste i podsetio na rezultate koji su postignuti u protekloj godini, a zatim se prisutnima obratio Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina rekavši, između ostalog, da će opština  nastaviti i dalje da radi u opštem interesu i sa tog puta neće odustati, bez obzira što njeno rukovodstvo ne pripada političkoj partiji koja je sada na vlasti u Srbiji i što zbog toga ima problema.

Dan Cajetine 1– Nastavićemo da štitimo imovinu kako državnu, tako i privatnu, a one se danas u Srbiji ne poštuju. Mi, iz ove jedne male opštine kao što je Čajetina, na to ukazujemo i zbog toga uvek imamo neke sankcije u vidu zaustavljanja nekih važnih investicija. Naravno, to nas neće omesti, nećemo stati u razvojnim planovima,- rekao je Stamatović napominjući, da su razvojni planovi opštine Čajetina zasnovani na  idejama i vizijama ranijih generacija koji su prilagođeni sadašnjem trenutku.

-Ima krivice i do nas gde nismo neke stvari uspeli dobro da odradimo, da sagledamo ili na vreme da reagujemo, pa smo tako i mi doprineli da neke investicije sporo realizujemo. Ali smo neke uspešno i realizovali, a to vide i osećaju naši građani. Najbitnije i najvažnije je da se bavimo ravnomernim razvojem cele opštine. Ulažemo ogromna sredstva u razvoj naših sela. To se  vidi  kada krenete iz centra Čajetine ili Zlatibora na bilo koju stranu. Ulažemo u dve najvažnije i najbitnije grane, turizam i poljoprivredu i trudimo se da za neki kraći period izađemo izvan nacionalnih okvira. Za to postoji mogućnost, postoje ideje i planovi. Da bismo to i ostvarili, potrebno je da izgradimo, osim lokalne i nacionalnu infrastrukturu,- rekao je Stamatović i istakao da od nacionalnih projekata, pre svega misli na autoput za koji kaže da je veoma važno da od Požege prođe preko Zlatibora, a „ucrtan“ je još pre pola veka i za to postoje opravdani razlozi. Izuzetno je važno za ceo region i aktiviranje aerodroma na Ponikvama i opština Čajetina će se i dalje zalagati za njegovo oživljavanje i stavljanje u funkciju.

Prisutnima se obratio i čestitao Dan opštine Čajetina u ime građana Republike Srpske, ministar trgovine i turizma, Predrag Gluhaković. U ime kantona Tuzla, govorio je  ministar  turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić.

Dan Cajetine 5Povodom Dana opštine Čajetina, predsednik opštine Milan Stamatović je uručio najveće opštinsko priznanje „Zlatiborsku povelju“, pesniku Ljubivoju Ršumoviću koji ove godine obeležava 60 godina književnog rada i koji je ovom prilikom rekao:

-Ja dolazim iz detinjstva. Tamo je moj zavičaj. Tako kaže Antoan de Sent Egziperi, francuski pisac i pilot koji je napisao „Malog princa“, knjigu koja je proglašena najboljom knjigom poslednjeg milenijuma, a on je proglašen najboljim piscem u poslednjih hiljadu godina. Čast mi je da ga citiram. Kao da je on odredio i moju sudbinu. Ja dolazim iz svog detinjstva koje sam proveo ovde u LJubišu, u Čajetini i na Zlatiboru. Detinjstvo je roditelj čovekove ličnosti, tako kažu eksperti, stručnjaci, filozofi i slažu se u tome. Naravno, da bismo imali detinjstvo iz koga se rađaju ličnosti moramo imati decu. Srbi kao da su zaboravili kako se proizvode deca. Sela nam postala pusta. Čujem jedina dobitnica opštinske nagrade iz LJubiša ide u školu u Sirogojnu. Ne znam da li škola u LJubišu uopšte radi. Moram se raspitati. Dakle, ceo život sam, na neki način, posvetio deci pa ću i ovoga puta održati jednu zdravicu narodu srpskom,- rekao je Ršumović i odrecitovao svoju „Zdravicu  narodu srpskom“. Potom se zahvalio opštini Čajetina, svom zavičaju, rekavši da se vratio i da pravi kuću u svom rodnom LJubišu.

Dan Cajetine 2Ovom prilikom, uručene su Plakete „Dimitrije Tucović“, Bosi Rosić, preduzeću „Jugofrigo“ – Koop“ d.o.o., Udruženju građana „Sigurnost“ Čajetina, ženskom odbojkaškom klubu „Zlatibor“ Čajetina, košarkaškom klubu „Zlatibor“ Čajetina i fudbaleru Darku Brašancu, kao i priznanja i novčane nagrade pojedincima koji su se u protekloj godini istakli svojim radom, ali i zahvalnica  „Zoran Tmušić“ za humanost i ljudskost u teškim vremenima u znak sećanja na užičkog novinara Zorana Tmušića, koje je ove godine dobio novinar Mihailo Medenica. Nagrađeni su i najbolji učenici iz Čajetine.

Svečanoj sednici Skupštine prisustvovali su osim zvaničnika iz Republike Srpske i kantona Tuzla i učesnici Međunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru iz Rusije, Azerbejdžana, Bugarske i BiH, predstavnici Srpske preavoslavne crkve, opština Zlatiborskog okruga i opština Andrijevice i Trnovo, Vojske Srbije, policije, privrednog, kulturnog i društvenog života opštine. U umetničkom delu programa učestvovali su braća Teofilović.

Ostavite odgovor