Pocetna Kultura Nova pesnička knjiga Milana B. Popovića

Nova pesnička knjiga Milana B. Popovića

416
0
Podelite

 

Peta knjiga Milana B. Popovića (Užice, 1976) pojavila se nedavno kao autorsko izdanje pod nazivom “Pesma bunca i plače”. Reč je o pesničkoj zbirci za koju je ilustracije i dizajn uradio Jakša Vlahović sasvim u duhu Popovićevih ranijih ostvarenja, što zbirki pesama (“Molitva tetoviranog srca”, “Vreme brutalnih dobronamernika”, “Oka da ne ispustim dah”, “Na kori integralnog hleba i olovci”, što muzičkih izdanja, odnosno albuma sa kompozicijama jugoslovenskih rege, hip-hop i rok sastava, nastalih na Popovićevim pesničkim matricama (“Vreme brutalnih dobronamernika” i “Milan B. Popović i hronično neumorni”).

Milan Popovic 1Čudesni spojevi asocijacija kroz glasove svakodnevice, dinamična promena poetskih slika, traganje presničkog subjekta za smislom dok “bunca i plače stara dama poezija” neka su od ključnih mesta pesničkog sveta Milana B. Popovića. Uprkos egzistencijalnoj zebnji on “veruje u svakolikoj neverici”, pokušavajući da razlozima ljubavi i lepote čuda postojanja pronađe meru spasenja u pejzažima urbane pustoši, gde “neonke zabadaju slepoočnice”.

Recenzent Miodrag Stošić piše da Popovićevi stihovi sadrže oštar kritički stav o “svima onima koji potezom prsta, klikom ili možda kružićem na glasačkom listiću postaju zvanični grobari našeg duha”, dok  Branko Radaković, koji potpusuje drugi recenzentski tekst u knjizi, smatra da je Popović “iz one strukture umetnika koji se danas retko pronalaze, a još teže istrajavaju u doba izveštačenih emocija” .

Objavljivanje ove knjige, odštampane u užičkoj štamapriji Grafoplast plus, podržali su “Blu moon”, Pizzeria “Cest la Vie”, “Bonex inženjering”, “Tina” i drugi prijatelji knjige.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor