Pocetna Društvo Ugovori za samozapošljavanje, javne radove, stručnu praksu…

Ugovori za samozapošljavanje, javne radove, stručnu praksu…

217
0
Podelite

Predstavnici Grada Užica, opštine Sevojne i Nacionalne službe za zapošljavanje uručili su ugovore i odluke za zapošljavanje 132 lica kroz programe samozapošljavanje uz subvencije za 30 lica, za javne radove 55, zatim 12 subvencija privrednicima za nova radna mesta i stručne prakse za 35 lica sa evidencije.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje -filijala Užice na evidenciji je po poslednjim podacima 4700 lica.

samozaposljavanje1

Za samozapošljavanje odobrena su sredstva od 180 hiljada dinara za otvaranje automehaničarskih radionica, za prevoz, agenciju za konsalting, kozmetičkih salon, grnčarskih radionica…

Gradonačelnik Tihomir Petković istakao je -da podstiču zapošljavanje 132 lica kroz partnerstvo Grada i Nacionalne službe za zapošljavanje i ove godine izdvojeno je 20 miliona od kojih 11 iz gradskog budžeta a devet miliona dinara NSZ.-

samozaposljavanje2On je dodao da su sredstva opredeljena za teže zapošljive kategorije gde je od ukupnog broja nezaposlenih na evidenciji 23 odsto mladih ispod 30 godina.Za program stručne prakse odvojeno je 5,4 miliona a sa isto toliko sredstava subvencionisano je samozapočlavanje odnosno pokretanje sopstvenog posla.

Lica preko 50 godina ima 31,6 odsto  na evidenciji  i oni najčešće rade do 4 meseca preko javnih radova i za to je obezbeđeno 7, 3 miliona dinara. A 1, 8 milona dinara je za subvencionisanje preduzetnika koji otvaraju nova radna mesta. Firme dobijaju 150 hiljada dinara za svako novo radno mesto.

Zamenik predsednika Gradske opštine Sevojno Milivoje Jeremić naveo je da su iz skromnog budžeta izdvojili milion dinara za samozapošljavanje pet lica odnosno 500 hiljada dinara i isto toliko za sprovođenje javnih radova.

samozaposljavanje3

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović naveo je da -za 10 odsto je smanjen broj nezaposlenih u odnosu na prošlu godinu u Užicu.-

Sa preko 130 lokalnih samouprava u Srbiji potpisani su sporazumi sa NSZ o partnerstvu za izdvajanje sredstava za programe zapošljavanje.

– Na evidenciji u Srbiji je 645 hiljada nezaposlenih lica a za narednu godinu unapredićemo programe ciljano za potrebe lokalnih samouprava, zaključio je Martinović.

Ugovore nezaposlenima uručili su gradonačelnik Petković sa saradnicima i direktor Martinović.

Ostavite odgovor