Pocetna Društvo Preporuke poslodavcima – opasno iznad 36 stepeni

Preporuke poslodavcima – opasno iznad 36 stepeni

314
0
Podelite

Domaćim zakonima nije  propisana visina  temperature vazduha  koja  bi automatski značila prestanak rada na otvorenom. Postoji samo preporuka koju poslodavcima dostavljaju inspektori rada. Smatra se da  temperatura iznad 36 stepeni Celzijusa  za zaposlene znači nepovoljne uslove rada  i da može loše uticati na njihovo zdravlje.

Po Zakonu o vanrednim situacijama u slučaju ekstremne temperature vazduha na području grada, ili opštine može biti proglašena elementarna nepogoda.  Naime,  Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu  poslodavac je dužan da obezbedi zaposlenom rad na radnom mestu i u radnoj okolini u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu. U smernicama za bezbedan rad navodi se da poslodavac ne može uticati na spoljašnje faktore kao što su sunčevo zračenje, temperatura i vlažnost vazduha, ali primenom mera iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu može se u velikoj meri izbeći ili smanjiti toplotni stres  koji je definisan kao fizička i fiziološka reakcija zaposlenog  koja ga okružuje na radnom mestu.  Mere bezbednosti i zdravlja na radu utvrđene su pre svega Uredbom o bezbednosti i zdravlju na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima  i drugim propisima.

Vrucina

 

Mere koje su poslodavci dužni da primenjuju pri radu na otvorenom pri visokim temperaturama  su organizacione, tehničke, zdravstvene, promena režima rada i drugo.  U praksi to podrazumeva čestu zamenu zaposlenog  za obavljanje poslova na otvorenom , češće pauze uz obezbeđivanje  velikih količina vode i bezalkoholnih napitaka, obezbeđivanje prostora gde zaposleni mogu da se sklone od sunca i rashlade, obavezno davanje informacija zaposlenima o opasnosti po zdravlje zbog izlaganja visokim temperaturama, upoznavanje zaposlenih sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama, obezbeđivanje i pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema i drugo, prenosimo iz smernica.   U proteklom periodu inspektori rada Zlatiborskog okruga bili su  uključeni  u preventivno postupanje radi zaštite zdravlja i bezbednosti zaposlenih na radu na otvorenom na visokim temepraturama vazduha.

Načelnik Inspekcije rada za Zlatiborski okrug Momo Mišević navodi da je zadatak inspektora da podsete zaposlene i poslodavce, naročito u delatnosti poljoprivrede i građevinarstva  o tome  da  kada temeperatura vazduha u letnjim mesecima prelazi 36 stepeni  zaposleni koji obavljaju poslove na otvorenom rade u nepovoljnim radnim inspektor radauslovima i da to može negativno da utiče na njihovo zdravlje. Vlada Srbije je 2007. godine donela Preporuku kojom se poslodavcima preporučuje da organizuju rad na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zdračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temepratura, iznad 36 stepeni, a naročito u periodu od 11 do 16 časova. Inspektori dostavljaju poslodavcima preporuke i smernice  za bezbedan rad na otvorenom pri visokim temperaturama. Smernice je  2013. godine donela Uprava za bezbednost i zdravlje na radu kako bi preduzeli preventivne mere. Preventivne mere za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama podrazumevaju izbegavanje rada u najtoplijem delu dana od 11 do 16 časova, organizaciju rada po smenama, uvođenje dodatne radne snage, preraspodelu obavljanja posla – teži deo obavljati u hladnijem delu dana, praviti češće pauze uz obezbeđivanje velike količine vode i napitaka, izvršiti obuku zaposlenih za pružanje prve pomoći, zaposlenima se mora omogućiti da tokom odmora (pauze) mogu skinuti sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu, obezbediti odgovarajući prostor gde zaposleni mogu da se sklone od sunda i odmore, izvršiti aklimatizaciju zaposlenih na uslove pri visikim temperaturama. Zdravstveni problemi koji mogu da nastanu su dehidratacija, sunčanica , toplotni osip, toplotni grčevi, toplotna iscrpljenost, toplotni udar i drugi problemi.

Ostavite odgovor