Pocetna Društvo Pogled sa vrha Mon Blana (FOTO)

Pogled sa vrha Mon Blana (FOTO)

634
0
Podelite

Pukotine u glečeru, monblanska stena, niske temperature, vetar, ledeni zid… samo su neke od prepreka koje je Užičanin Dejan Tomić prevazišao do svog cilja. Dejan, koji je i član Planinarskog društva Rujno, vratio se u Užice, nakon uspešne međunarodne ekspedicije „Alpi 2017“, sa završnim usponom na Mon Blan. Ekspedicija je trajala 12 dana.

Pripremni, aklimatizacioni usponi počeli su 5. jula, na vrhovima u Austriji i Italiji, nakon čega je Dejan, sa timom od ukupno 18 planinara (iz BIH, Makedonije i Srbije), krenuo u osvajanje Mon Blana. Svi planinari savladali su sve vrhove, što je poseban uspeh, s obzirom na broj učesnika.

Završni uspon na Mon Blan započeli su u 3 sata posle ponoći 13. jula iz planinarskog doma De Goutter, koji se nalazi na visini 3.835 m, a ekipa je na vrhu bila oko 9 časova narednog jutra.

„Težina opreme je oko 20 kilograma, svaki korak se pravi pažljivo. Naporno je, meni je naporniji bio silazak od penjanja. Postizanje takvog jedinstva sa prirodom i odvojenosti od tehnologije, vredi svega“, rekao je za Radio Užice Dejan Tomić.

Ostavite odgovor