Pocetna Ekonomija Zemljište i malina

Zemljište i malina

361
0
Podelite

– Poljoprivrednici su sve više svesni šta znači analiza kvaliteta plodnosti zemlje za prinose – navodi stručnjak Poljoprivredne stručne službe Užice Andrija Radulović koji ističe da većem broju broja analiza parcela doprinosi intenziviranje gajenja maline.

Malina i zemljiste 1Poljoprivredna stručna služba Užice godišnje uradi u svojoj laboratoriji oko četiri hiljade besplatnih analiza kvaliteta zemljišta i još oko hiljadu i po uzoraka mimo Uredbe koje plaćaju sami proizvođači. Broj urađenih analiza u vezi je intenziviranja gajenja maline i u užičkom kraju. U stručnoj službi savetodavci kažu da su proizvođači uvedeli korist od analize zemljišta s obzirom na postignute prinose, ukoliko se pridržavaju preporuka šta dodati zemljištu i kako ga obogatiti. Jer, zašto razbacivati sredstva za proizvodnju koja neće dati rezultate? I zašto na dugi niz godina pokvariti (zagaditi) zemljište, jer uneta veća količina fosfora, kalijuma utiče na zemljište i ono lako ne može da se povrati. Nedostatak se može nadokanditi đubrenjem, ali nešto što je već uneto zemljište može da ga zagadi, a biljke spreči da uzimaju hranljive materije dugi niz godina?  Sve su to pitanja na koje odgovara sagovornik „Vesti“ Andrija Radulović, stručnjak  Poljoprivredne stručne službe Užice.

Malina i zemljiste 2– Hemijska analiza plodonosti zemljišta ima višestruki značaj, prvenstveno bolji prinos i kvalitet plodova. Indirektno – proizvođač ne ulaže novac u nešto što je neće doneti očekivanu zaradu, ne zagađuje se zemljište, odnosno parcela. Biljke ne trpe preveliku količinu hemikalija – kaže Radulović uz napomenu da je poželjna analiza zemlje svake treće-četvrte godine bez obzira kojom se proizvodnjom ljudi bave.

Pitamo kakav je generalno kvalitet analiziranog zemljišta u užičkom kraju? U PSSS kažu da su sva naša zemljišta blago do znatno kisela, a vrlo retka zemljišta koja imaju PH vrednost  preko 7, a to su Dobrinje, Kratova, Rutoši  i ona nisu pogodna za malinarsku proizvodnju.

Malina i zemljiste 3Neophodna mera za kisela zemljišta je kalcifikacija ili poboljšanje PH vrednosti pomoću kalcijuma, mlevene krečne stene i drugih preparata, odnosno đubriva. Naš sagovornik navodi da je kiselost zemljišta značajna zato što zemljišta koja su izrazito kisela ne dozvoljavaju biljci apsorpciju hraniva preko korena, tako da imamo vrlo slabo iskorišćavanje postojećih hraniva u đubrivima koja upotrebljavamo. Kada regulištemo PH vrednost zemljišta, sledi analiza humusa, fosfora, kalijuma, kalcijuma. Usled nedostatka fosfora slabije je ukorenjivanje biljke, slabo formiranje cvetnih delova i slabiji je plod. Kalijum ima ulogu transporta vode i organskih materija, šećera, kaže Radulović uz ocenu da ispitivano zemljište od uzorka do uzorka obiluje veoma različitim podacima fosfora i kalcijuma u našem kraju. Najčešće su zemljišta oskudna fosforom, dok kalijuma ima relativno dovoljno, a ponegde ga nema.

Malina i zemljiste 5– Usled neadekvatne primene đubriva srećemo se sa situacijom drastičnog povećanja količina fosfora i kalijuma u bližoj zoni korena što nepovoljno utiče za život biljke, posebno vodeće voćarske vrste maline. Kod maline PH vrednost zemljišta treba da bude 5,5 – 6,5, a za borovnicu 4,2 – 4,8 i u ovom opsegu se najbolje gaje. Važan parametar za malinu je i humus i prilično varira u našem zemljištu i kreće se od 3 do 5 odsto. Uglavnom se nadoknađuje stajnjakom i đubrivima koja se kupuju. Ističem da je osnovno đubrivo stajnjak koje je nezamenljivo, ali nažalost sve ga je manje zbog situacije u stočarstvu. Fosfora treba da ima 15 miligrama na 100 grama suve zemlje, ako ga nađemo prilikom analize 40, 80 pa i više u zemljištu znate li šta to znači za biljku? Đubreno je nasumice i napamet i jedno vreme imamo dobre rezultate i kada dođe do prezasićenja zemlje fosforom i kalijumom, krah. Napominjem i da ova đubriva sa sobom nose i teške metale koji su nepoželjni… Biljka se muči i na kraju rezultat je nula, – upozorava sagovornik „Vesti“.

Ostavite odgovor