Pocetna Ekonomija “Lek” za opstanak apoteka?

“Lek” za opstanak apoteka?

473
1
Podelite

Apoteka Užice radi funkcionisanja u sve jačoj konkurenciji sa privatnim apotekama smanjila je za 65 broj zaposlenih od kojih je dobrovoljno raskinulo radni odnos oko 45 zaposlenih  uz naknade, a ostali su otišli kao tehnološki višak uz otpremnine iz republičkog budžeta. Maksimalan broj po novoj sistematizaciji je 184 zaposlena u 28 apoteka na području Zlatiborskog okruga.

Apoteka Užice izdvojena je iz Zdravstvenog centra Užice 1996.godine a osnivačka prava preuzeo je Grad Užice od 2006.godine. Od tada poslovanje apoteka je na  tržišnim principima bez pomoći države i grada. To znači da same moraju da zarade za plate i sve materijalne troškove, navodi za “ Vesti” Radoica Nišavić, direktor Apoteke Užice.

Od 2006. godine uvećavao se broj zaposlenih u ustanovi do maksimalnih 274,  a pre pola godine bilo ih je 249. Apoteka je u svom poslovanju imala uspone ali i velike padove što najbolje zna većina zaposlenih u ovoj ustanovi. U poslednjih deset godina broj državnih apoteka kretao se od 25 -27, a privatnih apoteka u Zlatiborskom okrugu bilo je 15-17, a sada ih je pet puta više. Dodajmo, da  do pre nekoliko godina privatne apoteke nisu imale pravo da izdaju lekove na recept, a sada imaju sklopljene ugovore sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje i isto naplaćuju usluge kao i državne.

Apoteka Centar 2Šta  se sada praktično dešava ?

Situacija se značajno promenila tako da se uvećao broj privatnih apoteka na oko 70 što pojedinačnih što velikih inostranih i domaćih farmaceutskih lanaca. Tako da trenutno sa   naših 28 apoteka ne možemo da se nosimo sa tom tržišnom konkurencijom i svim troškovima i obavezama u postupanju kod nabavki. Dok je privatnim apotekama i do sada bilo mnogo lakše prisustvo na tržištu.

Kako se rešavaju problemi ?

Od preko 35 ustanova u Srbiji, nažalost ostalo je da funkcioniše normalno i da pozitivno posluje oko 12-15 apoteka. Ali i taj broj se svakim danom sve više smanjuje zbog nelojalne konkurencije.Da bismo opstali u ovoj teškoj tržišnoj utakmici mi preduzimamo sve što je u našoj moći  kako bismo obezbedeli sredstva za isplate svih troškova.

Koliki je maksimalan broj zaposlenih u Apoteci Užice?

Apoteka RadoicaVlada Republike Srbije  je propisala da imamo maksimalno 184 zaposlena u ovoj godini. A naveo sam da smo imali 249, tako da je neophodno bilo smanjiti broj zaposlenih. U skladu sa tim, napravili smo optimalnu sistematizaciju radnih mesta, u cilju bržeg i ekonomičijeg poslovanja.  Tako da, na žalost, nismo mogli da uvrstimo radnike za radna mesta gde su uvedene nove  informacione tehnologije, ili je neadekvatna stručna sprema, zatim više izvršilaca za jedan isti posao…U skladu sa tim, početkom godine započeli  smo postupak racionalizacije broja zaposlenih na neodređeno vreme.Jedan broj radnika je dobrovoljno raskinuo radni odnos uz naknadu posredstvom Ministarstva zdravlja, a  sredstva su obezbeđena iz republičkog budžeta.U zavisnosti od godina staža u javnom sektoru obezbeđeni su iznosi od 2000 do 8000 evra. Dobrovoljno je radni odnos trenutno raskinulo oko 45 radnika, a nadam se da će sa tim novcem ili dočekati penziju ili naći neko drugo rešenje odnosno zaposlenje. U zavisnosti od meseca na osnovu republičkog proseka  obračunati iznosi su se kretali 27-31 000 dinara od 1.januara ove godine po godini staža.

Apoteka Užice prva  je pokrenula ovaj proces smanjenja broja zaposlenih uz nadoknade iz budžeta Srbije, a za nama su to učinile i mnoge druge ustanove kako bi konsolidovale poslovanje i izbegle kašnjenje  zarada ili prazne rafove sa lekovima.A  činjenica je i da nijednoj lokalnoj samoupravi kao osnivaču ne odgovara pravljenje ogromnih gubitaka.

Kako će se odvijati buduće funkcionisanje apoteka?

Sagledavanje postojeće situacije i sve veći broj privatnih apoteka koje će nastaviti da otvaraju nove prodajne objekte uticaće na sve otežanije poslovanje. Na državnom nivou još uvek nije donet Zakon o apotekarskoj delatnosti i novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti i sve propise koje ti zakoni predviđaju kako bismo ušli u “evropsku porodicu”organizacije odnosno tačne definicije demografskih i geografskih kriterijuma  za mrežu apoteka. Tada će biti onemogućeno da na malom prostoru bude koncentrisano više apoteka kao što je to slučaj na primer kod Doma zdravlja u Užicu. Naš cilj je da sačekamo sistemsko rešenje kojim  će država odrediti mesto apoteka u zdravstvenom sistemu, kako privatnih, tako i državnih.  Mnogo apoteka je već ”nestalo” tako što su izdate u zakup ili nemaju perspektivu jer imaju prazne rafove i ogromne gubitke.

1 komentar

  1. A osim što čekate mišljenje i odluke iz Beograda, smete li vi članovi Užičkog SNS da iznesete bilo kakav stav o bilo čemu, pa da ga na kraju i branite na toj nekoj imaginarnoj skupštini stranke? Postoji li mesto, vreme, gde i kada vi iznosite mišljenja, ideje, predloge, probleme, slaganja, neslaganja. Postoji li uopšte u vašim krugovima pojam neslaganja, stava, mišljenja? Znam da ne morate, da vas baza ne tera, pa onda i zasto biste, nego cisto pitam, postoji li tako nesto, je li zabelezen neki slucaj stava, misljenja, neslaganja?

Ostavite odgovor