Pocetna Servisne informacije Toplotni talas prži region

Toplotni talas prži region

261
0
Podelite

Na teritoriji cele Srbije je na snazi crveni meteoalarm i upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije na veoma visoke temperature koje će ići i preko 40 stepeni.

Crveni meteoalarm znači da se mogu očekivati opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Crveni alarm 3. avgustToplotni talas koji je zahvatio region Balkana, gde su pojedine države izdale upozorenje zbog tropskih vrućina, trajaće do sredine naredne nedelje.

U Srbiji će do 9. avgusta biti veoma toplo s maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 39 stepeni, a za vikend, lokalno, i oko 41 stepena, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

Užice - gradska plaža
Užice – gradska plaža

Preporučuje se primena adekvatne zaštite od UV zračenja i ograničenje fizičkih napora, kao i adekvatno odevanje i boravak u hladovini.

Veliki deo BiH je pod „crvenim alarmom“, a upozorenje zbog velike vrućine u toj zemlji trajaće do subote, 6. avgusta.

Crna Gora, Boka Kotorska
Crna Gora, Boka Kotorska

Crnogorski Institut za javno zdravlje savetovao je gradjane da zbog najavljenog toplotnog talasa do 10. avgusta borave u hladu i izbegavaju direktno izlaganje suncu, kao i izlaske tokom najtoplijeg dela dana.

U Sloveniji je proglašen „crveni alarm“ za period do petka, 4. avgusta, zbog očekivanog porasta temperature.

Hrvatska, Dubrovnik
Hrvatska, Dubrovnik

Meteorolozi u Hrvatskoj su saopštili da će talas vrućine u pojedinim delovima zemlje oboriti dosadašnje temperaturne rekorde, jer će temperatura prelaziti i 40 stepeni.

Ostavite odgovor