Pocetna Društvo Za pola godine 36 prijava nasilja

Za pola godine 36 prijava nasilja

214
0
Podelite

Do kraja juna ove godine u Centar za socijalni rad Užice došlo je 36 prijava nasilja. To, na prvi pogled, nije velika cifra. Ali kada znamo da svaki slučaj nasilja traži podrobno utvrđivanje činjenica i poštovanje svih formalnih procedura po propisima važećim u ovoj oblasti, jasno je da nije reč o malom broju slučajeva. U toku 2016.godine užički Centar je radio na 139 predmeta prijavljenog nasilja, s tim što je do kraja jula meseca te godine bilo prijavljeno 55 slučajeva, rekla je Snežana Ivanović, direktorka Centra za socijalni rad.

Savetovaliste 2Užički Centar aktivno učestvuje u radu Grupe za koordinaciju kojom rukovodi tužilaštvo. Policija shodno novom zakonu, ima veća ovlašćenja i zadatke nego ranije, pa su u skladu sa tim ovlašćenjima policijski službenici prošli potrebne obuke koje im omogućavaju lakše prepoznavanje nasilja i odgovarajuće delovanje. Zahvaljujući tom krugu delovanja institucija, nasilnik je “stešnjen” i više se ne može izvući lako i proći olako. To se već sada oseća u izrečenim merama, kako po broju mera tako i vrsti.

Savetovaliste 3Vremenom primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici davaće sve bolje rezultate.Takođe, pitanje nasilja je i sistemske prirode. Tek sa ekonomskim osnaživanjem potencijalnih žrtava nasilja, smanjivaće se i njihov broj i posledice već izvršenog nasilja.

– Mi apelujemo na društvo da misle o deci koja su uvek žrtve -i kada je nasilje izvršeno prema njima, kada su prisutni nasilju prema bilo kom članu porodice, kada sami vrše nasilje prema članu porodice na tinejdžerskom uzrastu. Mislim da kaznena politika mora biti oštrija uz uvažavanje svih okolnosti konkretnog slučaja – zaključila je Ivanović.

Ostavite odgovor