Pocetna Društvo Počela zaštita zidina užičkog Starog grada

Počela zaštita zidina užičkog Starog grada

2798
0
Podelite

Na užičkom Starom gradu danas su počeli konzervatorski radovi na zaštiti zidina tvrđave pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika u Kraljevu i za koje je Ministarstvo kulture ove godine opredelilo 5,7 miliona dinara..

Stari grad Milunovic– Ovaj projekat je jako značajan sa aspekta zaštite nacionalne kulture. Zavod je prošle godine zatražio od Ministarstva kulture za projekat 12 miliona dinara. Ove godine smo se bazirali na gornji i srednji grad gde ćemo izvršiti konzervatorske radove i popravke zidina – rekao je direktor kraljevačkog Zavoda Ivan Milunović uz napomenu da će u narednih 120 dana biti urađena zaštitna ograda i signalizacija sa putokazima za kretanje posetilaca.

Stari grad gradilisteOn je dodao da samo konzervacija zidina nije rađena od osamdesetih godina prošlog veka što je uzrok propadanja užičke tvrđave. Milunović je rekao da će radovi doprineti bezbednosti posetilaca ovog kulturno-istorijskog spomenika kojih je sve više i čija zaštita podrazumeva višegodišnje aktivnosti. Radove na Starom gradu izvodi firma DMD Krov iz Novog Pazara koja je dobila posao na javnoj nabavci.

Stari grad zidineGradonačelnik Užica Tihomir Petković je danas rekao da su radovi na revitalizaciji Starog grada podeljeni u tri faze koje će verovatno koštati oko 70 miliona dinara. U pitanju su radovi na gornjem gradu i deo srednjeg grada, druga faza radovi na srednjem gradu i ulasku u vodenu kulu i treća faza radovi na vodenoj kuli.

Petković i zahvalio Zavodu što je jedan od prioriteta njegovog rada konzervacija Starog grada i podsetio da će uz pomoć Emira Kusturice i arhitekte Branislava Mitrovića grad Užice dobiti idejni projekat obnove i dodatnog turističkog sadržaja, muzej, restorani, kafići…

Stari grad zid– Firma koja se bavi izgradnjom gondola unela nam je pesimizam cifrom od dva milioan evra koliko bi koštala žičara od  od magistrale do Starog grada. Naredne nedelje očekujemo jednog profesora projektanta mostova kako bismo sagledali i mogućnost povezivanja mostom magistrale sa Starim gradom. Nadam se da će do kraja godine biti urađeno idejno rešenje obnove Starog grada, a postoje i obećanja Ministarstva turizma da će učestvovati sredstvima u obnovi ovog objekta koji je od velikog značaja za razvoj turizma Užica – rekao je užički gradonačelnik.

Ostavite odgovor