Pocetna Ekonomija Bespovratna sredstva za tehnoloske inovacije

Bespovratna sredstva za tehnoloske inovacije

479
0
Podelite

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović pozvao je kompanije i privrednike iz užičkog kraja da učestvuju na konkursu inovacija  Vlade Srbije za koji je izdvojeno 330 miliona dinara.  Konkurs je raspisao Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije i traje do 1. septembra ove godine.  O inovacijama  koji će dobiti sredstva odlučivaće najbolji domaći stručnjaci i ekspertska komisija i on je u na[em kraju raspisan u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor.

– Užice ima tradiciju u inovacijama i tehnološkom razvoju i nekoliko prestižnih nagrada u proteklih nekoliko godina dobila su preduzeća iz užičkog regiona – rekao je Popović.  Prvi konkurs je za mlade kompanije do tri godine starosti koje mogu da se kandiduju za sredstva do 10 miliona dinara. Drugi konkurs je za sve kompanije čiji inovacioni proizvod, usluge i rešenja mogu da konkurišu na domaćem i međunarodnom tržištu i mogu da dobiju do 37 milion a dinara.

Inovacije RakonjacDirektor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac, Fonda koji je danas u Užicu u Regionalnoj privrednoj komori predstavio program podrške tehnološkim inovacijama. Fond za mlade kompanije opredeljuje do 80.000 evra bespovratnih sredstava pri čemu aplikanti sufinasiraju 15 odsto projekta. Na drugom konkrusu za tehnološke invoacije aplikanti mogu da dobiju do 300.000 evra i sufinansiraju minimum 30 odsto projekta. U pitanju su konkursi koje je od 2011. do 2016. godine finansirala Evropska unija, a ove godine Vlada Srbije. Do sada su finansirana 52 projekta uz podršku od 6 miliona evra, dodao je Rakonjac. On je dodao da su ova preduzeća zaposlila 400 novih radnika, a prihode uvećala dvostruko.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je da Užice sa svojim preduzećima ima veliki inovatnivni potencijal. Od firmi koje su dobile podršku tehnološkim inovacijama su požeški Inmolt za uvođenje robotike i Ženski centar Užice za reciklažu tekstila.

Ostavite odgovor