Pocetna Kultura Licidersko srce – hiljadu učesnika iz 10 zemalja

Licidersko srce – hiljadu učesnika iz 10 zemalja

545
0
Podelite

Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“, deseti po redu počinje u ponedeljak, 14. avgusta otvaranjem izložbe narodnih nošnji zemalja učesnica u Gradskom kulturnom centru u Užicu u 11 časova. Svečani defile dečijih folklornih ansambala kroz grad planiran je za 19 časova, dok će u 20 časova na Trgu partizana svečano biti otvoren prvi sajam „EXPOUŽICE“ koji će trajati tri od ukupno pet dana festivala.

Ovogodišnji festival „Licidersko srce“ okupiće oko hiljadu učesnika iz 25 ansambala iz 10 zemalja, Kine, Turske, Poljske, Grčke, Rumunije, Perua, Makedonije, Bugarske, Republike Srpske i Srbije. Tokom festivala, dečiji ansambli nastupiće u Užicu na Trgu partizana, gde je i glavna festivalska pozornica, na Zlatiboru na Kraljevom trgu i u Višegradu u Andrićgradu. Kao i do sada, pokrovitelj festivala je predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, a podržalo ga je Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije. Partneri festivala su turističke organizacije Srbije, Užica, Beograda i Višegrada. Organizator festivala od početka do donas je Udruženje građana „ERA“ Užice. Do sada je na Festivalu učestvovalo preko 5,5 hiljada dece iz 34 države sa pet kontinenata, iz Evrope, Afrike, Azije, Severne Amerike i Južne Amerike, ali i pripadnici skoro svih nacionalnih manjina u Srbiji i deca sa smetnjama u razvoju. Humanitarna akcija „Licidersko srce“ koja se sprovodi tokom festivala, pomogla je onima kojima je pomoć bila najpotrebnija u Užicu, u Beogradu, u Višegradu, u Bajinoj Bašti i Japanu. Suorganizatori festivala su Grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu i TO „Zlatibor“.

Licidersko srce IvanaIvana Cvetković, predstavnica Udruženja građana „ERA“, najavljujući ovogodišnji festival, podsetila je da je ova manifestacija jedna od najznaćčajnijih prekograničnih projekata koji se realizuje u saradnji sa institucijama i uz podršku Vlade Republike Srpske. Osim koncerata, u okviru „Liciderskog srca“ biće organizovane folklorne radionice, stručni seminar „Deca – čuvari tradicije“, izložba narodne nošnje zemalja učesnica, humanitarna akcija „Licidersko srce – deci“ i sredstva su ove godine namenjena nabavci opreme za regionalni Centar za vantelesnu oplodnju pri Opštoj bolnici u Užicu, akciji se pridružio „Dino park“ na Zlatiboru veoma značajnom donacijom, zatim upoznavanje starih zanata, biće promovisani mladi talenti, upoznavanje kulturno-istorijskih spomenika zapadne Srbije.

Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika Užica, podsetio je da je grad Užice od početka uz „Licidersko srce“ i ove godine ga dočekuje sa radošću.

Licidersko srce Nemanja-Ovaj jedinstveni festival u regionu je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Užicu koji pomaže da se naš grad sve značajnije pozicionira na kulturnoj mapi Srbije. Užice tokom festivala odiše duhom metropole i sa ponosom možemo da istaknemo da festival iz godine u godinu opravdava svoje postojanje,- rekao je između ostalog Nešić.

Ostavite odgovor