Pocetna Kultura Svet muzike u Etno selu Sirogojno

Svet muzike u Etno selu Sirogojno

346
0
Podelite

Festival „Svet muzike“ se ove godine sedmi put  održava u Muzeju na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu. Osnovna ideja festivala je da posetiocima Muzeja  predstavi tradicionalnu muziku Srbije i Balkana putem koncerata i edukativnih radionica. Publika festivala ima priliku da „uživo“ vidi i čuje aktuelne izvođače tradicionalne muzike i da upozna narodne instrumente, različite vrste pevanja i sviranja.

Subota, 12. avgust u 13 časova Slobodan Trkulja

Slobodan Trkulja (rođen 29. maja 1977. u Odžacima) je srpski muzičar, multi-instrumentalista, kompozitor i pevač grlenog i vizantijskog stila. Trkulja sa svojim sastavom „Balkanopolis“ izvodi muziku inspirisanu tradicijom Srbije i Balkana ali na nov i moderan način. NJihov zvuk na zapadu tretiraju kao novi pravac u muzici zvani „Moderna tradicija Balkana“. Za poslednjih 10 godina, pod uticajem zvuka „Balkanopolisa“, nastali su mnogi muzički sastavi koji idu njihovim stopama.

Trkuljinu muziku opisuju kao „savremenu i umetnički inteligentnu sintezu tradicionalne srpske muzike i modernog džeza i fuzije“, „asimetričnih taktova Balkana i udarnih ritmova modernog fanka“, koja ishoduje „neviđenim primerima ritmičnih vatrometa“.

Na njegovim albumima ima pesama od popa preko etna i ambijentalne muzike do džeza i fanka. Sarađivao je sa muzičarima raznih provenijencija u Srbiji: Kornelijem Kovačem, Vasilom Hadžimanovim, Banetom Krstićem, Lajkom Feliksom, pomogao u osnivanju i kreiranju zvuka Sanje Ilića i „Balkanike“, sa odsecima za etnomuziokologiju novosadske i beogradske Akademije umetnosti, kao i sa muzičarima poput Avišaj Koena, Dika Otsa, Petera Herbolchajmera, Marize, Josipe Lisac …

„Jedna od karakteristika tradicionalne muzike je da je sentiment pesama toliko prepoznatljiv da uopšte nije potrebno znati jezik da biste razumeli pesmu. Ova muzika komunicira na nivou emocija, na nekom pra jeziku, Božijem jeziku, bliskom svakom ljudskom biću. Zato je toliko cenjena. Pesme koje pevam i sviram su podjednako doživeli ljudi u Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj i mnogim drugim zemljama u kojima su ih slušali.”

Svet muzike Ethno Jazz OrchestraNedelja, 13. avgust u 13 časova E.J.O. (Ethno Jazz Orchestra), a u 13,30 „Beogradski Jazz Trio“ sa gostima.

E.J.O. (Ethno Jazz Orchestra) donosi neobičnu simbiozu tradicionalnih melodija Balkana, afro i fjužn džez muzike.

Spoj jazz  vokala Milice Dobrić, upečatljivosti zvuka i savremenog pristupa tradicionalnim notama i  njenih saradnika, Stevana Milijanovića na klavijaturama,koji je uradio aranžmane za skoro sve pesme,Aleksandra Jovana Krstića na flauti i kavalu, Armanda Mesaroša na basu, Alekse Milijanovića na bubnjevima i perkusioniste Aleksandra Alempijevića, novim i nadasve neobičnim tonom boji šarenoliku world music i modernu džez scenu.

Imali su više uspešnih nastupa na festivalima svetske muzike u zemlji i regionu.

„Beogradski Jazz Trio“

Svet muzike Miodrag MaljokovicNa inicijativu doajena  jugoslovenske jazz  scene,bubnjara  Miodraga-Đina Maljokovića, a po uzoru na svetski poznati jazz ansambl “ Art Blakey and Jazz Messengers “ u Beogradu je 2008. godine osnovan ansambl „Beogradski Jazz Trio“. Već  sledeće godine u saradnji sa PGP-RTS, ansambl snima svoj prvi album “ I love you “ koji iste godine po oceni džez kritičara  biva proglašen džez albumom godine.Od tada pa sve do danas , ansambl nastupa na svim značajnim domaćim festivalima: „ Mermer i zvuci“- Aranđelovac, „Mokranjčevi dani muzike“ -Negotin, „Festival kulture“ –Knjaževac, „Kragujevački džez festival“ … Ansambl je imao i nekoliko humanitarnih nastupa kao i mnogobrojne džez radionice . Kuriozitet ovog ansambla je  da ansambl nikad ne nastupa u istom sastavu već prema trenutnoj inspiraciji  vođe ansambla,  ali uvek sa vrhunskim muzičarima. Ovoga puta glavna inspiracija im je “ etno džez „.

Ostavite odgovor