Pocetna Kultura „Našli smo divno mesto“

„Našli smo divno mesto“

406
0
Podelite

U požeškoj Gradskoj galeriji je otvorena izložba „Našli smo divno mesto“ umetnice Milene Putnik.

Milena Putnik, prvi put izlaže u Gradskoj galeriji Požega, a za Požegu je vezana poreklom svojih roditelja i ova izložba posvećena je njenom ocu Veliboru Gordiću, putaru i urbanisti (Pilatovići, Požega, 1938 – Beograd, 2014).

Milena Putnik je diplomirala je i magistrirala na FLU u Beogradu. Već kao dosta mlada umetnica nagrađivana  značajnim nagrada (2002. Nagrada Bijenala mladih u Vršcu i 2005. Nagrada D.B. Mangelos). Izlagala je veliki broj puta samostalno i grupno u zemlji i inostranstvu, a od 2010. godine radi kao predavač na Šumarskom fakultetu – Univerziteta u Beogradu. Ova izložba predstavlja deo njenog umetničkog istraživanja u okviru doktorskih studija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. Milete Prodanovića.

pozega izlozba1

“Izložba „Našli smo divno mesto“ objedinjuje dosadašnju vrlo prepoznatljivu umetničku praksu Milene Putnik koja podrazumeva bavljenje prostorom i istorijom diskontinuiteta u arhitekturi i urbanizmu u okviru perifernih beogradskih naselja, sa nećim novim za ovu umetnicu – a to je istraživanje lične porodične arhive – svoga oca urbaniste. Koristeći porodičnu arhivu, pronalazeći važne artefakte u njoj, Milena Putnik u određenoj meri menja smer sopstvenog istraživanja, od opštih tema istraživanja prostora, putovanja, migracija, do vrlo ličnih pitanja preispitivanja potrebe za pronalaskom „divnog mesta“ u istoriji sopstvene porodice, pa sve do preispitivanja sopstvenog identiteta.

Izložba nosi aktuelizaciju ličnih narativa vezanih za mesto i poreklo, čime postavlja univerzalna pitanja – koja se bave stalnom čovekovom žudnjom za pronalaženjem „divnog mesta“ i svega onoga što takvo mesto sa sobom nosi – a to su suština i smisao života”, navodi se iz Gradske galerije u Požegi.

Izložba je otvorena do 26. septembra.

Ostavite odgovor