Pocetna Sevojno Zabranjen pristup ljubiteljima dosade!

Zabranjen pristup ljubiteljima dosade!

286
0
Podelite

Avanture Kraljevića Marka i Urnebesna fizika, knjige Branka Stevanovića, biće predstavljene na književnoj večeri u OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu, u petak, 8. septembra od 19 časova.

Organizator ovog kulturnog dešavanja u sklopu „Sevojničkog kulturnog leta“ je Udruženje osoba sa invaliditetom „Minimas“ iz Sevojna, a održava se pod pokroviteljstvom Gradske opštine Sevojno i u saradnji sa OŠ „Aleksa Dejović“.

fizika urnebesna 1

Udruženje  „Minimas“ iz Sevojna je već treću godinu angažovano na polju kulture, novinarstva i socijalnih programa u cilju integrisanja osoba sa invaliditetom u društvo, ravnopravno sa pripadnicima zdrave populacije. Ove godine se opredelilo da  prvi, od dva planirana  programa u sklopu „Sevojničkog kulturnog leta“, usmeri ka školarcima, a gost književne večeri, autor knjiga, govoriće o svojim delima, ali i izvesti zanimljive eksperimente iz fizike.

fizika urnebesna

Upravo iz razloga koji je najavio izdavač dela Branislava Stevanovića, IP „Laguna“ da je „Urnebesna fizika“ koju je, zajedno sa Stevanovićem napisao Svetislav Paunović, „ knjiga za one koji su ludi za fizikom i za one koji bi radije vukli krokodila za rep nego izučavali ovu nauku“, organizatori se nadaju da će nakon ove knjževne večeri fizika postati više od školskog predmeta koji većini zadaje glavobolje više nego uživanje. Sam autor će se zanimljivim ekperimentima potruditi da prikaže fiziku kao mogućnost da se i nauči i zabavi, a izdavač se, u svojoj najavi nada,  da „ova knjiga može pomutiti mozak i naterati vas da se potpuno zaljubite u nju“. Knjiga je, inače, nosilac nagrade „Neven 2015“ koja se dodeljuje za najbolju knjigu u oblasti popularne nauke.

Druga knjiga koja će biti predstavljena „Avanture Kraljevića Marka“ traži i da se poštuje upozorenje koje je autor stavio na samom njenom početku: „Zabranjen pristup protivnicima pustolovina i ljubiteljima dosade!“.

fizika urnebesna pisacBranko Stevanović je rođen u Bačkoj Topoli 1966. godine, a odrastao na Krivaji i u Sevojnu. Trenutno živi i radi u Beogradu. 

Sa Igorom Kolarovom je priredio izbor iz savremene srpske poezije za decu „E, baš to!“ (lektira za drugi razred osnovne škole, 2009) i izbor iz srpske poezije za decu „Od Zmaja do beskraja“ (lektira za prvi i drugi razred osnovne škole, 2010).

Priredio je izbor iz poezije i kratke proze Ljubivoja Ršumovića „Čini mi se vekovima“ (2009, 2015) a jedan je od priređivače knjige:  „Kroz Beogradski zoološki vrt“ (2005, 2011).

Nјegova drama u stihovima za decu „Priča o princu jedincu“ izvođena je na sceni Kralјevačkog pozorišta (2003/2004), Gradskog pozorišta „Teatar 91“ u Aleksincu (2009/2010) i Šabačkog pozorišta (2010/2011).

Poezijom i kratkom prozom zastuplјen je u antologijama i u udžbenicima za osnovnu školu.

Neke pesme i kratke priče su mu prevedene na ruski, rusinski, mađarski, rumunski i bugarski jezik.

 

 

Ostavite odgovor