Pocetna Društvo Sigurna kuća mora biti održiv sistem zasnovan na zakonu

Sigurna kuća mora biti održiv sistem zasnovan na zakonu

218
0
Podelite

Izgradnja sigurne kuće u Užicu neće biti projekat, već održiv sistem, zasnovan na Zakonu o socijalnoj zaštiti, rekla je Rada Gujaničić na konstitutivnom sastanku Inicijativnog odbora za izgradnju regionalne sigurne kuće u Užicu.

U prostorijama Ženskog centra Užice, u četvrtak, 7. septembra, formiran je Inicijativni odbor za izgradnju regionalne sigurne kuće shodno zaključcima koji su doneti na nedavno održanoj tribini „Primena Istambulske Konvencije i bolja zaštita žena žrtava porodičnog nasilja na Zlatiborskom okrugu”. U Inicijativni odbor su izabrane: Mirjana Racić – odbornica u Skupštini Grada Užica, Slobodanka Mira Ćirković Stanković – predsednica Kola Srpskih sestara , ogranak Užica, Danijela Vasiljević – potpredsenica unije žena Zlatiborskog okruga, Ana Golubović- kordinatorka Unije žena Užica, Radmila Gujaničić – predsednica UO Ženskog centra Užice i Marina Tucović – predsednica Skupštine Ženskog centra Užice. Za predsednicu je izabrana  Danijela Vasiljević, a za sekretarku Ana Golubović.

Na ovom konstitutivnom sastanku, kojem je prisustvovala i Ivana Stojiljković, narodna poslanica,  donet je zaključak da se u narednom periodu  formira Odbor za izgradnju regionalne sigurne kuće i izabere radno telo koje će voditi operativne poslove. U narednih deset dana, biće zatražena podrška od 60 udruženja sa područja Zlatiborskog okruga i sakupljani potpisi za pokretanje inicijative za izgradnju regionalne sigurne kuće. Svi prikupljeni potpisi i pisma podrške biće uručeni ministru za  rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu.

Zenski centar radaRada Gujaničić, koordinatorka SOS telefona u Užicu i kordinatorka u Ženskom centru Užice, kaže da se tokom dosadašnjeg rada telefona došlo do saznanja sa kojim se sve problemima suočavaju žrtve nasilja. Srbija je potpisnica Konvencije Saveta Evrope, ratifikovala ju je 2013. i potvrdila je 2014. godine Zakonom o ratifikaciji, a jedna od specijalizovanih usluga u borbi i sprečavanju nasilja u porodici, jeste i sigurna kuća.

– Cilj nam je da Inicijativni odbor za osnivanje sigurne kuće u Užicu bude formiran od što šireg kruga članova, bilo da su oni članovi udruženja, političkih partija, pojedinaca. Bićemo otvoreni za svakoga ko god bude želeo da bude u Inicijativnom odboru. Prvi zadatak Inicijativnog odbora je da uradimo plan za vođenje kampanje za prikupljanje sredstava. Ideja nam je da uključimo, pre svega, sve žene sa područja Zlatiborskog okruga, da učestvuju u ovoj inicijativi. Sve što budemo radili, biće transparentno i javnost će biti obaveštena o tome,- ističe Gujaničić.

– Izgradnja sigurne kuće u Užicu neće biti projekat, već održiv sistem, zasnovan na Zakonu o socijalnoj zaštiti. Osim toga, na području našeg Okruga urađena je Regionalna strategija socijalne zaštite, prva u Srbiji. Jasno je da imamo zakonski osnov, ali zakoni ne mogu da rade sami, moraju ljudi da urade nešto. Mi ćemo akcijom za izgradnju sigurne kuće, pomoći našem sistemu da zaokruži proces podrške i zaštite. Ono što je najbitnije, na ovaj način ćemo pomoći ljudima koji su u problemu nasilja,- ističe Gujaničić ukazujući da nasilja nad ženama na području celog Zlatiborskog okruga ima, što je pokazalo iskustvo stečeno radom SOS telefona u Užicu, na koji su se od početka njegovog rada, javljale žrtve nasilja sa celog ovog područja. Do 1. avusta, od početka godine, na ovaj telefon su se javile 442 osobe, dok je u avgustu pružena psihološka i pravna podrška, kao i pomoć u zapošljavanju za 11 korisnica SOS telefona. Među žrtvama nasilja ima i osoba sa posebnim potrebama. Podaci u proteklih nekoliko meseci govore i da se Zakon o sprečavanju nasilja primenjuje.

– Od Policijske uprave Užice, koja pokriva šest opština Zlatiborskog okruga, dobili smo podatak da je u junu bilo 53 prijave žrtava nasilja, od toga, u Užicu 16,- rekla je Gujaničić.

Zenski centar miraMira Ćirković, predsednica Kola srpskih sestara u Užicu, prisustvovala je prvom sastanku formiranja Inicijativnog odbora.

– Bez obzira da li je neko u Inicijativnom odboru ili ne, mora da pruži podršku da se oformi sigurna kuća. Svaki stanovnik ovog grada, jer je to za dobrobit svih nas, a naročito dece i mladih pred kojima je budućnost. I važno je angažovati prave ljude na pravo mesto, a svi mi moramo biti jedinstveni. Malo vremena, dobre volje i želje da učinite ljudima dobro, uvek urodi plodom, – istakla je Mira Ćirković.

Zenski centar danijelaDanijela Vasiljević ističe da će u Inicijativnom odboru biti predstavnika žena iz svih lokalnih samouprava sa područja Zlatiborskog okruga.

– Nadamo se da ćemo u što kraćem roku osmisliti i kampanju. Nama treba sigurna kuća koja će trajno da funkcioniše, jer je nasilje svakodnevno,- kaže Danijela.

U Užicu je postojala sigurna kuća nastala kao projekat i funkcionisala je samo nekoliko godina. Mnogi smatraju da je zatvorena jer taj projekat nije bio održiv.

Ostavite odgovor