Pocetna Društvo „Duh mladosti“ – Užičani lideri dualnog obrazovanja

„Duh mladosti“ – Užičani lideri dualnog obrazovanja

264
0
Podelite

Karavan „Duh mladosti“ posetio je Užice u cilju promocije dualnog i preduzetničkog obrazovanja. Cilj Karavana je i edukacija o značaju dualnog obrazovanja za Srbiju, kao i  preduzetničkog obrazovanja u sistemu visokoškolskih institucija u okviru nacionalnog modela studentske prakse u okviru projekta „Moj grad, moj izbor, moja karijera“.

Duh mladosti 3Posetioci su imali priliku da na licu mesta čuju detaljne informacije o dualnom obrazovanju, o saradnji škola i privrede u Užicu, kao i o značaju ove veze kako bi mladi ljudi završavali školu sa visokim kompetencijama i bili cenjeni na tržištu rada. Takođe, naši mladi će biti u mogućnosti da razviju svoju ideju kroz projektno obrazovanje.

Užičanima se prva obratila savetnica ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić koja je istakla da veruje da će mladi koji se školuju po dualnom obrazovanju postati vrhunski stručnjaci u svom zanimanju.

Duh mladosti Grujic„Kada smo pre godinu dana počinjali bili ste među prvima. Dostižni u kvalitetu profila u oblasti drvne industrije, prestižni u rezultatima. Privilegovani ste da dobijete priznanje od dr Ursule Renold, jedne od najvećih eksperata iz Švajcarske. Danas ste graditelji novog profila u oblasti metalske industrije. Graditelji, kreatori, utemeljivači, ali od svega najvažnije stekli ste poverenje roditelja i učenika koji će u našim domaćim fabrikama iz ova dva područja rada unapređivati proizvodnju i držati čvrsto Užice i Zapadnu Srbiju na liderskom  tronu u dualnom i preduzetnučkom obrazovanju“, rekla je Grujić.

U ime partnera Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Privredne komore Srbije, obratila se direktorka Sektora za edukaciju Mirjana Kovačević.

Duh mladosti Kovacevic„Privrednoj komori Srbiji cilj jeste da što više privrednih društava, privrednih subjekata bude uključeno  u dualni model obrazovanja i uopšte u dobru saradnju sa srednjim stručnim školama, jer ovakav vid saradnje, zapravo jeste u funkciji privrednog rasta i razvoja. Ovakav vid obrazovanja doprinosi đacima da kroz učenje u realnom radnom okruženju usvoje potrebna znanja, razviju veštine, razviju preduzetničke sposobnosti i tako jednostavnije, lakše i brže dođu do posla“, rekla je Kovačević.

Posetiocima se obratio i predsednik skupštine Grada Branislav Mitrović koji je izrazio zadovoljstvo što su njegovi sugrađani svesni značaja ove manifestacije.

Duh mladosti Mitrovic„Danas, sa našeg trga, mi Užičani i Grad Užice šaljemo poruku podrške preduzetništvu i dualnom obrazovanju, duboko svesni značaja ove manifestacije i ovog projekta za budućnost naše zemlje i budućnost naše dece“, istakao je Mitrović.

Prisutnima se obratio i Dragan Tucaković, direktor Tehničke škole, koji je istakao da je dualno obrazovanje obrazovanje koje je prepoznato kao primer dobre prakse.

Duh mladosti Tucakovic„Prvi  i najznačajniji naš partner su naše kompanije koje su nas od 2013. godine pratile na ovom putu  u drvnoj industriji i u metalskom kompleksu . bez njihove vere u ovaj model i bez njihove želje da reše problem nedostatka kvalifikovane radne snage ovoga ne bi bilo“, istakao je Tucaković.

Direktor Tehničke škole „Radoje LJubičić“  Ivan Marić je najavio uvođenje novih profila po dualnom obrazovanju od sledeće školske godine.

Duh mladosti Maric„Obrazovni profil modni krojač se ove godine prvi put pojavio u našoj školi. Nadam se da će predstavnici tekstilne industrije dobiti dobre radnike, a mi dobre đake“, izjavio je Marić.

U ime organizacije “Spirit of youth” prisutne je pozdravio Ilija Mirosavljević koji je istakao značaj ovog projekta.

Duh mladosti 6U okviru manifestacije održana je i panel diskusija na temu dualnog i preduzetničkog obrazovanja na kojoj su učestvovali savetnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić, direktorka Sektora za edukaciju Mirjana Kovačević i Dragan Tucaković. Na diskusiji su se predstavile i škole uključene u dualno obrazovanje kao i  predstavnici kompanija uključenih u ovaj vid obrazovanja.

Najmlađi su imali priliku da se oprobaju u basketu 3h3, kao i da učestvuju u akciji „Zgib zona“, u kojoj grad koji uradi najviše zgibova osvaja renoviranje dečijeg parka ili sportskog igrališta po želji.

Ostavite odgovor