Pocetna Društvo Pešačenje uređenom stazom „Đurića orlovi“

Pešačenje uređenom stazom „Đurića orlovi“

327
0
Podelite

Sutra je Dan pešačenja u Republici Srbiji, a svi zainteresovani građani Užica mogu se priključiti akciji pešačenja pod nazivom „Đurića orlovi“ koju organizuje grad Užice u saradnji sa Planinarskim klubom „Rujno“. Početak šetnje je u 8,15 ispred hotela Turist, odnosno, u devet  časova ispred Velike brane.

Ovom  prilikom  biće promovisana planinarsko-pešačka staza „Đurića orlovi“ koja je uređena i obeležena uz podršku grada Užica, RRA Zlatibor, PD „Rujno“ i vodičkog udruženja „Kapedunum“.

Dan pesacenja najavaKružna planinarska staza počinje skretanjem sa staze Stare pruge kod Velike brane, nastavlja se vidikovcima preko brda i prolazi kroz šumu prema makadamskom putu koji se spušta do Stare pruge nazad ka Velikoj brani. Ukupna dužina staze je 9,5 km sa usponom i spustom od po 350 m. Potrebno vreme za prelazak staze je oko šest  časova, uz stručno vođenje iskusnih planinara PD „Rujno“. Ivan Obućina, sekretar PD „Rujno“ i licencirani planinarski vodič Planinarskog saveza Srbije pozvao je sve građane, kao i ostala planinarska društva iz Užica da se pridruže akciji pešačenja.

-Pokretač akcije Dana pešačenja je Planinarski savez Srbije i ona je zamišljena tako, da toga dana cela Srbija pešači, a mi smo organizovali da pešačimo stazom „Đurića orlovi“. Ovom stazom su do sada prošle generacije planinara, a sada smo je očistili i markirali tako da se njome mogu bez problema kretati i sami građani,- kaže Obućina i podseća da staza  prolazi pored jednog fenomena, „stena igla“, tu je i plato „Đurića orlovi“ na kojem je jedan vikovac iznad „crvenog tunela“ iznad Rajskih otoka i drugi, sa kojeg se vidi ceo kanjon Đetinje.

Marko Ristovski,  u ime vodičkog udruženja „Kapedunum“, takođe, je pozvao građane na pešačenje i zahvalio se angažovanju internacionalnim volonterima koji su u julu  učestvovali u kampu u Užicu i radili na uređenju planinarske staze „Đurića orlovi“.

-Ova staza je veoma atraktivna, počinje i završava se kod Velike brane i nalazi se samo dvadesetak minuta od centra grada. Nije preterano tehnički zahtevna i njome mogu da prolaze svi naši sugrađani,- poručuje Ristanovski.

Kanjon Djetinje 2Akcija je rezultat projekta „Aktivan odmor – Zlatibor, Zlatar, Tara“, koji sprovodi Regionalna razvojna agencija „Zlatibor“, a koji je finansijski podržalo Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija.

-Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je za ovaj projekat za naš grad Užice obezbedilo 917.000 dinara, dok je sam grad izdvojio 150.000 dinara. Ova sredstva su namenjena za nabavku mobilijara u klisuri Đetinje. Tako je postavljeno pet odmorišta, jedna  kućica znanja za decu, pet klupa, četiri info table, 10 putokaza, uređeno je i obeleženo 9,5 km planinarske staze „Đurića orlovi“. Grad svim ovim aktivnostima, ima za cilj da proširi i unapredi turističku ponudu u klisuri Đetinje koja je na putu da bude proglašena za predeo izuzetnih odlika. Želimo da te lepote vidi što veći broj ne samo naših sugrađana, već i turista,- ističe Dunja Đenić, član Gradskog veća i poziva Užičane da se odazovu akciji pešačenja uređenom stazom „Đurića orlovi“.

Projektom je unapređen kvalitet turističke ponude i izletničkog turizma grada Užica, Nove Varoši i Bajine Bašte uređenjem mesta za odmor uz reku i rekreaciju na reci. Slavko Lukić, direktor RRA „Zlatibor“ zahvalio je svima koji su učestvovali u realizaciji projekta kao i resornom Ministarstvu koje je prepoznalo ciljeve i potrebu uređenja klisure Đetinje.

– Užice je uređenjem klisure Đetinje skrenuo pažnju i ubrzao sve procese u vezi zaštite i pojačao aktivnosti na uređenju, istraživanju i mogućoj komercijalizaciji Staparske banje. RRA će i dalje učestvovati u razvojnim programima, jer osim zaštite klisure, važno je aktivirati celo ovo područje za turiste, a posredno i za lokalno stanovništvo kojem se otvaraju šanse da zarade od turizma, – rekao je Lukić i napomenuo da je cilj projekta i aktiviranje planine Tare kroz zajedničke aktivnosti Užica i Bajine Bašte, pre svega izgradnjom puta od Ponikava do Tare što bi znatno skratilo put izletnicima do ove planine. Projekat predviđa i uređenje pristaništa za izletnički turizam na Zlatarskim jezerima kao i zabavni sadržaji na jezeru Perućac u Bajinoj Bašti, kako bi se uvećala turistička poseta.

Ostavite odgovor