Pocetna Društvo Danas je Mala Gospojina

Danas je Mala Gospojina

268
0
Podelite

Danas pravoslavni vernici i SPC slave Malu Gospojinu, uspomenu na rođenje Presvete Bogorodice. Praznik se ubraja se u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru obeleženih crvenim slovom.

Presveta Bogorodica rođena je u Nazaretu od pravednih roditelja Joakima i Ane. Po ocu i njegovim precima bila je od carskog Davidovog  roda, a po majci i njenim precima od pravosvešteničkog roda .

Marijini roditelji  bili su stari i nisu imali dece, što se u ono vreme smatralo Božjom kaznom. Takve ljude su svi prezirali i prekorevali. Joakim i Ana su se danonoćno molili Bogu da ih obdari porodom. Joakim je proveo četrdeset dana u pustinji u neprekidnom postu i molitvi u nadi da će se Bog i na njega smilovati. Jednoga dana, dok se Ana molila u voćnjaku ispod lovorovog drveta, jako se rastužila, jer je videla ptičje gnezdo sa ptićima i pomislila da i ptice imaju svoje ptiće  a ona jadnica nema!

Tada joj se javio anđeo Božji i kazao joj da će postati majka. Na te reči ona se zavetovala da će dete posvetiti Gospodu. Kada je došlo vreme, starica Ana rodila je ćerku, kojoj je dala  ime Marija, što znači gospodareća ili visoka.

Ostavite odgovor