Pocetna Ekonomija Prezentacija programa podrške

Prezentacija programa podrške

242
0
Podelite

Fond za razvoj Republike Srbije 19. septembra raspisao konkurs za novi program podrške razvojnim projektima koji će trajati do kraja godine. Potrebno je da se privredna društva, mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici, na vreme pripreme za nove javne pozive za programe podrške, koji će biti raspisani početkom naredne godine, poručila je mr Slobodanka DŽinović – Kojić.

Privredna komora Srbije zajedno sa Regionalnom privrednom komorom Zlatiborskog upravnog okruga i Centrom za privredna pitanja PKS, a u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije, RRA „Zlatibor“ i Nacionalnom službom za zapošljavanje Filijala Užice, organizovala je u Užicu prezentaciju pod nazivom „Državna pomoć – podrška MMSP“. Osim o aktuelnim programima podrške, na prezentaciji se govorilo i tome kako se zainteresovana privredna društva, mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici mogu pripremiti za nove javne pozive koji će biti raspisani početkom naredne godine, najverovatnije krajem februara ili početkom marta.

Privredna komora 3O aktuelnim programu podrške govorila je mr Slobodanka Džinović-Kojić, samostalni savetnik Centra za privredna pitanja Privredne komore Srbije. Ona je podsetila da svaki preduzetnik i registrovano privredno društvo, mikro, mala i srednja preduzeća mogu dobiti državnu pomoć pod određenim kriterijumima ukoliko zadovaljavaju date uslove i to u iznosu od 23 miliona dinara u tri fiskalne godine. Sredstva mogu da dobiju po raznim osnovama, za osnivanje firme, za razvoj, za razvoj konkurentnosti, za nova zapošljavanja, za pripremu za nastup na inostranim tržištima i drugo. Vlada Srbije je za godine preduzetništva proglasila 2016., 2017., ali je proglasila i deceniju preduzetništva. Za ove namene u ovoj godini planirano je preko 18 milijardi dinara.

-Na svim skupovima, a ovo je četrnaesti od aprila ove godine, koje smo organizovali u regionalnim komorama u Srbiji, vladalo je veliko interesevanje naših privrednika za start ap kredite, znači za osnivanje novih kompanija, ali i za program koji sada više nema sredstava, ali će biti ponovo aktivan naredne godine, a to je nabavka opreme za one koji rade dve godine, – istakla je Slobodanka Džinović-Kojić. A bespovratna državna pomoć za nabavku opreme je 25 posto od njene ukupne vrednosti, s tim što je potrebno da privrednik obezbedi pet posto sopstvenog učešća. Ako je u pitanju dobijanje start ap kredita, 30 posto su bespovratna sredstva, a 70 posto je kredit.

Privredna komora 4Olga Radovanović, predstavnik Fonda za razvoj Republike Srbije, predstavila je novi program podrške razvojnim projektima za koji je konkurs raspisan pre nekoliko dana, 19. septembra. Na konkurs mogu da se jave svi koji se bave proizvodnom delatnošću, pa je kreditna podrška predviđena za kupovinu, izgradnju, nadogradnju, sanaciju objekta, za investiciono održavanje kao i za kupovinu nove ili polovne opreme koja može biti najviše stara do pet godina. Najniži iznos kredita koji preduzetnici mogu dobiti je 300.000, a najviši 8,75 miliona dinara od kojih je sedam miliona kredit, a ostatak su bespovratna sredstva. Pravna lica mogu dobiti najmanje dva i po miliona dinara od kojih je dva miliona kredita, a ostatak su bespovratna sredstva, a najviše mogu dobiti 62,5 miliona od čega je 12,5 miliona bespovratnih sredstava. Sredstva se odobravaju po kamatnoj stopi od tri posto na godišnjem nivou ukoliko je hipoteka ili jemstvo instrument obezbeđenja ili zalog na opremi, a ukoliko je instrument obezbeđenja garancija banke kamata je 1,5 posto. Trajanje kredita za pravna lica je 10 godina u okviru čega je godinu dana grejs period. Za preduzetnike kredit traje sedam godina u okviru čega je do godinu dana grejs period. Konkurs će trajati do kraja godine.

Privredna komora 1Na skupu u Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga, Nataša Jovanović je u ime RRA „Zlatibor“ predstavila programe podrške iz domaćih i međunarodnih izvora, a Zorica Milošević, direktorka užičke Filijale Nacionalne službe zapošljavanja, govorila je o programima ove institucije u zapošljavanju.

Sa skupa je upućen poziv privrednim društvima i preduzetnicima da se obrate Privrenoj komori Srbije ili regionalnim privrednim komorama za više informacija o svim programima državne pomoći.

Ostavite odgovor