Pocetna Društvo Brza reakcija za dečju gojaznost

Brza reakcija za dečju gojaznost

1181
0
Podelite

Gojaznost je najčešća hronična bolest kod dece i adolescenata. Uzroci gojaznosti kod dece su veoma kompleksni. Bolest se ravija pod uticajem genetskih, metaboličkih, faktora socijalne i kulturološke sredine i loših životnih navika.

Gojaznost prim. dr Snezana Lesovic– Spoljašnji faktori su savremeni tempo života i činjenica da se deca nepravilno hrane, puno sede i nedovoljno kreću što značajno podstiče nastanak i održavanje gojaznosti. Kod ovog oboljenja  dolazi do uvećanja masne mase u meri koja dovodi do narušavanja zdravlja i razvoja brojnih komplikacija. I u našoj zemlji poslednjih decenija gojaznost kod dece i mladih dobija epidemijske razmere. Skoro svako treće dete ima višak kilograma pokazuje istraživanje Zavoda za javno zdravlje iz Beograda iz 2013.godine. Posebno zabrinjava podatak da se broj gojazne dece konstantno povećava. Kao odgovor na epidemiju gojaznosti u našoj zemlji od 2008. godine postoji Centar za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata u Specijalnoj bolnici „Čigota“ na Zlatiboru. Osmišljen je multidisiplinaran program za lečenje poznat kao -Program „Čigotica“. Program je promocija zdravog načina života i obuhvata medicinski nadzor, dijetetske intervencije sa smanjenjem ukupnog kalorijskog unosa, planiranu fizičku aktivnost, obrazovnu i psihološku podršku. Program je fokusiran na usvajanje zdravih navika i stilova života – rekla je prim.mr sci med dr Snežana Lešović, pedijatar endokrinolog, načelnik Centra za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata Specijalne bolnice “Čigota” na Zlatiboru i član Nacionalne radne grupe za gojaznost

Koliko je od početka ove godine ukupno dece boravilo u okviru programa “Čigotica” na Zlatiboru i da li dolaze deca iz inostranstva?

Od početka ove godine 565 gojaznih adolescenata iz cele Srbije učestvovalo je u programu „Čigotica“, a trenutno ih je 59 je u Centru. Najveći broj pacijenata je iz naše zemlje, ali imamo i gojazne adolescente iz zemalja u okruženju i većih evropskih centara. Sve veći broj roditelja je zabrinut za zdravlje svoje dece i sami finansiraju lečenje. Svako četvrto dete tokom ove godine samoinicijativno je došlo na lečenje. Reč je o motivisanim i spremnim pacijentima, rešenim da na pravilan način redukuju težinu i unaprede zdravlje.

Gojaznost 1Na čemu posebno insistirate?

Svako dete se upoznaje sa programom lečenja. Individualno se planira ishrana od pet obroka i fizička aktivnost od 4-5 sati na dan. Insistiramo na timskom radu i kontinuiranom nadzoru i podršci svakog pacijenta. Svi članovi tima doprinose povezivanju grupe i osnaživanju svakog adolescenata kroz različite grupne aktivnosti, predavanja, radionice, druženje i zabavu. Uz našu podršku i vršnjaka, mladi pacijenti postaju spremni i motivisani za značajne promene u životu. Oni  shvate da mogu značajno korigovati ihranu, zameniti nezdrave napitke sa vodom i zavoleti fizičku aktivnost. 

Da li je tokom godina unapređena saradnja sa izabranim pedijatrima u domovima zdravlja?

Dobri rezultati našeg rada su najbolja preporuka i reklama. Intenzivno sarađujemo sa pedijatrima iz domova zdravlja i bolničkih odeljenja. Ostvarili smo značajnu saradnju i sa lokalnom samoupravom u Adi i Kikindi. U tim sredinama deci je omogućena besplatna upotreba bazena i sportskih objekata. Imaju redovne kontrole kod izabranog pedijatra.

Gojaznost 4Koliko dana i koliko često mogu o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da koriste program “Čigotica”?

U Centar se upućuju gojazni adolescenati uzrasta od 12 do 18 godina. Lečenje traje 21 dan. Deca se upućuju bez pratioca i dva puta mogu biti upućeni i lečeni o trošku nadležnog Fonda zdravstvenog osiguranja.  

Koji su rezultati lečenja?

Kratkoročni rezultati posle tronedeljnog lečenja pokazuju da poslednja grupa lečene dece je smanjila težinu prosečno za 6, 2 kg što je odličan rezultat i predstavlja jak motiv i podsticaj za dalji rad. Pored redukcije telesne mase pozitivni efekti lečenja su poboljšanje metaboličkih faktora rizika fizičkih sposobnosti i samopouzdanja kod pacijenata. Planira se i dugoročno praćenje efekata lečenja.

Gojaznost 3Koliko mi kao društvo tom problemu posvećujemo pažnju?

Gojaznost ugrožava socijalni i profesionalni napredak i gojazna deca i mladi se suočavaju sa stigmatizacijom i diskriminacijom u mnogim oblastima života. Zbog komplikacija gojaznosti koje se javljaju u sve ranijem uzrastu, potrebno je što pre preduzeti mere i ovom zdravstvenom problemu pokloniti veću pažnju.

Kakve zaključke izvodite posle višegodišnjem bavljenja ovim zdravstvenim problemom?

Lečenje gojaznosti kod dece je zahtevno i mukotrpno. Ali nikada ne treba odustati. Važna je podrška i edukacija dece i roditelja da ne dođe do gojaznosti u kritičnim periodima rasta i razvoja. Za prevenciju gojaznosti potrebno je uvođenje zdravstvenog vaspitanja u škole, organizovanje savetovališta za ishranu u domovima zdravlja i povećanje broja časova fizičkog vaspitanja. Tome će doprineti i rad Nacionalne radne grupe za gojaznost i mnogo očekujemo od budućih aktivnosti.

Gojaznost 5Kakvi su planovi za naredni period vezano za vaš rad i program “Čigotica” ?

U narednom periodu očekujemo i intenzivnu saradnju sa Tuzlanskim kantonom i upućivanje gojazne dece i adolescenata u naš Centar. A dodajmo i da će naredne 2018. godine biti 10 godina postojanja programa „Čigotica“ tako da planiramo organizovanje prvog pedijatrijskog endokrinološkog kongresa. Nadamo se da će rezultati našeg rada dati veliki doprinos u prevenciji i lečenju gojaznosti kod dece i mladih u našoj zemlji – zaključila je dr Lešović.

Ostavite odgovor