Pocetna GKC Uživo? Gde god ima šteker i tepih za bubanj!

Uživo? Gde god ima šteker i tepih za bubanj!

582
0
Podelite

U subotu 7. oktobra, Ride to Rock organizuje koncert u Gradskom kulturnom centru ‘’Rock In Užice’’. Nastupiće Counter Ignition iz Kovina, sarajevski Diving Hill i Versus Logic iz Užica. Pred koncert za ljubitelje jačeg zvuka, razgovarali smo sa Markom Matićem, bubnjarem thrash/groove/prog metal benda “CounterignitoN”.

Posle 11 godina rada, ovaj bend iza sebe ima dva izdanja: “Spit or swallow” (reizdat na nekoliko split izdanja u Evropi i Južnoj Americi i kao digitalno izdanje za američki Dysfunctional records), i još uvek aktuelni “Mediocrity Deadlock”, koji je naročito dobro prihvaćen od strane muzičke kritike iz Hrvatske, Makedonije, BiH.

counterignition 1

Kao bonus, na ovom albumu je i obrada pesme “Makedonija” kultne grupe ”Time”. U njenom snimanju je učestvovao i Dado Topić, koji je osim što je gostovao kao pevač, snimio i neke deonice na basu i gitari. Ova pesma se našla u finalu hita nedelje radija Beograd 202 i u izboru za hit godine, a “Mediocrity Deadlock” u izboru za album godine. MD je 2015. bio i u izboru za album godine i na raznim web portalima koji prate rokenrol scenu u Srbiji i regionu, kao što su Nocturne magazine, Serbian metal portal, Balkan rock, Metal Jacket iz Hrvatske… Pesma “(No) Hope in Proles” je izabrana za hit meseca na “Get on the stage” web portalu, kaže za Radio Užice I Infoeru Marko Matić.

Aleksandar Krculj (vokal), Mladen Kosovac (gitara), Marko Matić (bubnjevi) I Marko Živković (bas), ili – “CounterignitoN”, muziku stvaraju pod uticajem bendova širokog spektra: od Metallice, preko Machine Head-a, Sepulture, Death-a, Megadeth-a, Slayer-a, Dream Theater, Faith No More, Alice In Chains, do EKV-a, Dada Topića I  Smaka.

Iza sebe imate dva izdanja, što nije mali uspeh za bend koji se ne bavi komercijalom. Koliko je napora bilo potrebno za to?

Napora? Napor je nase drugo ime, kao da smo rodjeni sa time…

Mnogo smo napora, krvi, znoja i suza uložili u dva albuma koja imamo iza sebe, mislim da moje kolege iz Versus Logic-a i Diving Hill-a znaju kako to izgleda.

Snimili smo sve u kućnoj produkciji, osim bubnjeva koji su snimani u Centru za Kulturu Kovin, sami sve izmiksali, sami radili dizajn bukleta. Čak smo sami prvo izdanje izdali u fizičkom izdanju (čitaj:CD).

counterignition logoAktivno nastupate na koncertima, festivalima… koliko je to važno za formiranje (i održavanje) kruga publike?

Jako je bitno što češće i što više nastupati uživo, ma bilo gde – gde god ima štekera za pojačala i tepih za bubanj. To je način da se bolje predstavimo publici koja dolazi na događaje, a preplavljena je internet bendovima koje čak i ne posluša. Naše najjače oružje je uživo nastup!

Godinama unazad, jedan od problema užičkih bendova poput vašeg je nedostatak prostora za probe… kako se vi snalazite?

Pa, snalazimo se nekako…u početku – po kućama članova benda, a kasnije (zbog problema sa policijom i komšilukom), smo morali da se oslonimo na drugare koji žive malo zabačenije od gradske vreve. Trenutno imamo prostor za probe kod jednog drugara u iznajmljenoj kući, koji delimo sa drugim bendovima u Požarevcu.

counterignition 2

Kako doživljavate muzičku scenu oko sebe, koja je trenutno aktuelna? Da li vi (i uopšte bendovi koji sviraju metal u bilo kom obliku) imate dovoljno medijskog prostora?

Da se ne lažemo – metal scena u Srbiji i uopste u regionu NE POSTOJI. Razlog tome je slaba poseta na događajima, veliki egoizam i netrpeljivost izmedju bendova. Mislim da ne postoji ni jedan metal bend u Srbiji, koji ima značajnu medijsku podršku. Kada metal događaji budu okupili značajan broj ljudi, onda će biti i para, medijske podrške, ozbiljnih izdavača i menadžera itd… Živimo u kapitalizmu, on tako funkcionise. Ako nisi rentabilan kao da ne postojis, a ovako se svaki bend oslanja samo na sebe, pa ko istraje – istraje.

Šta su vaši ciljevi za budućnost, u muzičkom smislu?

Imamo u planu dva nova singla da izbacimo do nove godine, bice tu par gostiju, i cilj preko toga nam je da posetimo sto vise zemlje u regionu i da im predstavimo nas dosadasnji desetogodisnji rad.

counterignition 3

Imate li sve što vam je potrebno da ih ostvarite?

Imamo instrumente, Counter-Mobile (bendovski kombi), imamo ata karnet, imamo prostoriju za probe…i imamo dobru volju. Dovoljno, zar ne?

Poruka užičkoj publici pred koncert u Gradskom kulturnom centru?                          

Ne idite na izbore, ne gledajte televiziju – dodjite na Metal događaj godine u GKC Užice, da se bar na nekoliko sati lepo provedete, bez surove stvarnosti uz Counter Ignition, Diving Hill i Versus Logic!

Ostavite odgovor