Pocetna Društvo Susret kineskih i užičkih privrednika

Susret kineskih i užičkih privrednika

284
0
Podelite

Kineski privrednici zainteresovani za ulaganja u obrazovanje, turizam, a projekat oživljavanja civilnog saobraćaja na aerodromu na Ponikvama biće razmatran u Pekingu.

U Regionalnoj privrednoj komori održan je sastanak užičkih sa kineskim privrednicima koji su doputovali u Užice u delegaciji Linde Vong, povodom Dana grada, 9. oktobra, a sa željom da se dobro upoznaju i da u mogućoj budućoj saradnji uđu u zajedničke projekte. Linda Vong je direktor velike korporacije „Ji hao“, preduzimač, filantrop, osnivač i lider nacionalnih i međunarodnih privrednih asocijacija i veliki prijatelj i donator grada Užica. Sa njom je u Užice doputovalo oko dvadesetak uglednih i uspešnih kineskih privrednika u oblasti poljoprivrede, obrazovanja, zdravstvene nege, nekretnina i iz oblasti obnovljivih izvora energije. Po rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, ukupni BDP ovih privednika na godišnjem nivou je oko šest milijardi dolara što je skoro šestina BDP-a Srbije.
Na sastanku su predstavnici Užica predstavili projekte koje grad Užice želi da realizuje u narednom periodu zarad bržeg privrednog rasta i razvoja, ali nema dovoljno ekonomske snage da to sam učini.

linda vong komora 3

Linda Vong je ovom prilikom izjavila da se kineska delegacija tokom ove dvodnevne posete uverila da je Užice prelep, istorijski grad, ali mu nešto nedostaje u turističkom smislu, poput luksuznih hotela ili određenih turističkih proizvoda, tako da smatra da je to oblast koja se može dalje razvijati, kao i zdravstvena nega i industrija u toj oblasti.

– Sfera koja nas interesuje je obrazovanje i tu bismo ulagali što bi bio nastavak ove naše donacije u postojeći vrtić,- rekla je između ostalog Linda Vong i dodala:
-Ponećemo u Peking predlog projekta u vezi sa aerodromom na Ponikvama. Stručnjaci u ovoj oblasti će analizirati logistiku i sve što je interesantno. Ako bude dovoljno profitabilno, vratićemo se sa njima i nastaviti razgovore o tome.“

linda vong komoraLinda Vong je zadovoljna pažnjom i prijemom Užičana i izrazila je nadu da će ovo srpsko kinesko prijateljstvo trajati zauvek.
-Drago nam je da smo ovako dočekani u Užicu, da su ljudi veoma druželjubivi, a prijateljstvo, dobrotu i naklonost osećamo čak i na ulici. Drago nam je da smo u ovakvom okruženju,- rekla je Linda Vong zahvalivši se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i generalnom sekretaru predsednika Nikoli Selakoviću koji je došao u Užice da je pozdravi.

Gradonačelnik Tihomir Petković je rekao da je na sastanku kinskoj delegaciji predstavljen značajan i veliki projekat oživljavanja civilnog saobraćaja na aerodromu na Ponikvama.
-Ponudićemo jednu od opcija, privatno-javnu saradnju, ali smo spremni da ponudimo i prodaju aerodroma pod uslovom da dobijemo čvrste garancije da će biti značajnih ulaganja u sam aerodrom i ceo kompleks oko aerodroma,- rekao je Petković. Osim aerodroma, prezentovana je i ideja razvoja turizma, posebno, zdravstvenog turizma, razvoja školstva, odnosno, međunarodnih internacionalnih univerziteta.

-Za kinesku delegaciju smo ovom prilikom organizovali posetu Mokroj Gori i prilikom prolaska kroz Kremna članovi delegacije veoma su se zainteresovali za priču o kremanskim prorocima, Tarabićima. Ponudili smo jedan projekat koji im je za sada veoma zanimljiv, a to je da bude izgrađeno selo koje će verno predstaviti vreme u kome su živeli proroci, a u kojem bi bio sagrađen i muzej. Grad bi kineskim investitorima ponudio zemljište koje bi kupio, kako bi oni mogli da sagrade hotelski kompleks u tradicionalnok kineskoj arhitekturi,- rekao je Petković. Po njegovim rečima, kineskoj delegaciji predočena je i spremnost vlasnika hotela nekadašnjeg ugostiteljskog preduzeća „Sloga“ da ih prodaju nekom od zainteresovanih kineskih privrednika.

linda vong komora 1

Kakvi će biti rezultati ove posete ostaje da se vidi. Od prve posete delegacije kineskih privrednika prošlo je više od dve godine i njen rezultat je donacija koju je Linda Vong dala za završetak dečijeg vrtića na Pori zahvaljujući kojoj je vrtić počeo da radi. Gradonačelnik Petković povodom toga kaže:
-Velika je ljubav Linde Vong prema Užicu i zaista smo joj zahvalni za to kao i na velikom trudu koji čini da nađe investitore iz Kine za grad Užice. Nadam se da ćemo ovoga puta uspeti i da će nam se bar jedan od potencijalnih investitora iz sadašnje delegacije posle ovog našeg susreta i javiti.“

Ostavite odgovor