Pocetna Čajetina „Ribnica“ i Postrojenje najveće investicije

„Ribnica“ i Postrojenje najveće investicije

438
0
Podelite

Predloženo idejno rešenje za rekonstrukciju Ribnice uključujući ozonizaciju. U planu početak rada Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru do kraja iduće godine.

Veliki izazov za čajetinski „Vodovod“, kako se turističko mesto Zlatibor intenzivno širi i razvija, je stabilno i sigurno vodosnabdevanje. U toku sezone, kada na Zlatiboru dnevno boravi i po nekoliko desetina hiljada turista, postrojenje za preradu vode sa veštačke akumulacije „Ribnica“ radi punim kapacitetom.

Vodovod Cajetina Rade Jovanovic– Poslednjih nekoliko godina dosta smo uradili na zameni dotrajalih pumpi i ostale opreme na postrojenju. Trenutno vršimo testiranja u cilju unapređenja tehnološkog procesa prerade vode. U narednom periodu planirana je rekonstrukcija i dogradnja postrojenja. Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ je 2017. godine uradio tehničku dokumentaciju za izradu bloka za ozonizaciju i predložio idejno rešenje za rekonstrukciju kompletnog postrojenja – navodi direktor JKP „Vodovod Zlatibor“ Rade Jovanović. On dodaje da iako je planirana rekonstrukcija i dogradnja postrojenja „Ribnica“, Opština Čajetina razmatra i alternativne sisteme vodosnabdevanja od kojih su najznačajnija Sušička i Dobroselička vrela, čije bi uključivanje u eksploataciju zavisilo od okolnosti i potreba u nekom budućem periodu.

Vodovod Cajetina RibnicaSvakako jedan od najaktuelnijih i najvećih projekata na kojima čajetinski „Vodovod“ radi je projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru. U prethodnom periodu završena je kompletna tehnička dokumentacija i pribavljene su sve potrebne dozvole i saglasnosti.

Izgradnja složenog kompleksa objekata  koji u funkcionalnoj celini čine postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda  (PPOV) sastoji se od sledećih objekata: ulazni merni kanal, zgrada tehnološkog procesa (rešetka i pumpna stanica, mejanički predtretmani klasireom peska, prijem septike, duvaljke, priprema tezhnološke vode, dehidracija mulja, uklanjanje fosfora, prostorija za lektrotretmane, radionica skladište), bazni selektor, bazeni, izlazni merni kanal i dezinfekcija, rezervoar mulja, filter za vazduh, transformator, eldozel agregat, upravna zgrada, rezeervoar za gas, plato za pretakanje hemikalija, pomoćni objekat za UV opremu i analizatore. Projekat je radila firma „Beohidro“ iz Beograda, a izvođač radova na gradnji je sevojničko „Jedinstvo“.

Vodovod Cajetina 1– Početak radova na izgradnji očekuje se u tekućem mesecu. Ukupna vrednost Projekta je oko 4,5 miliona evra, jedna trećina je obezbeđena iz donacije agencije Vlade Republike Slovenije (CMSR), a ostalih oko tri miliona evra je investicija Opštine Čajetina. Do sada je za  realizaciju projekta iz budžeta Opštine Čajetina izdvojeno oko 90 miliona dinara, a od donatora oko 41 milion dinara. Uz ovaj projekat biće realizovan i  Projekat regulacije rečnog korita recipijenta Obudojevice u zoni postrojenja. Planirano je da postrojenje bude pušteno u rad do kraja 2018. godine – kaže direktor „Vodovoda Zlatibor“ Rade Jovanović.

Pored postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) na Zlatiboru u toku je pribavljanje potrebnih dozvola od nadležnih institucija i za izgradnju  PPOV u Sirogojnu i Mačkatu. Dodajmo da je u izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže  Vodovod Zlatibor ove godine investirao 30 miliona dinara.

Projekat „Ulaganje u budućnost“ sufinansiraj je iz budžeta Opštine Čajetina

Ostavite odgovor