Pocetna Pozorište Zanimljiv program 22. Jugoslovenskog pozorišnog festivala

Zanimljiv program 22. Jugoslovenskog pozorišnog festivala

308
0
Podelite

Danas je predstavljen program ovogodišnjeg Jugoslovenskog pozorišnog festivala “Bez prevoda” koji će se od 13. do 20. novembra održati pod sloganom koji predstavlja stih Vaska Pope “Za ovo malo duše”.

U izveštaju selektora Bojana Munjina napominje se da se pozorište današnjeg ne baš veselog vremena često odlučuje ili da sa neobaveznim komedijama pobegne od tog vremena ili da u tzv. teatru grubosti naslika to vreme u još strašnijim tonovima.

Festival 2017 Bojan Munjin“Rekli bismo: nikakve vajde ni od bega ni od crnila, jer čovek još od vrlo starih vremena u pozorištu zapravo želi da nađe pročišćenje od zla koje sam u sebi nosi i od muka koje mu nanose drugi. Zato smo ove godine želeli, bez suvišne pretencioznosti, da 22. Jugoslavenski pozorišni festival „Bez prevoda“ posvetimo toj iskonskoj ljudskoj želji da svojoj neprestano opterećenoj duši omogući u teatru malo topline, koja bi mu pomogla da se obnovi i krene dalje. Stoga smo kao radni naslov festivala odabrali slogan „Za ovo malo duše“, koristeći se tom tako lepom pesmom Vaska Pope „Branim“ i u takvom duhu smo i izabrali predstave koje ćemo ponuditi publici i svim prijateljima pozorišnog festivala u Užicu”, smatra Munjin i napominje da ovogodišnja potraga za predstavama dostojnim tradicije užičkog festivala, kao i ukusa i iskustva njegove publike, nije bila laka, baš u vremenu u kojem su ljudske i estetske vrednosti za koje se ovaj festival zalaže toliko napadnute.

REPERTOAR

„Tako je (ako vam se tako čini)“, Luiđi Pirandelo, JDP Beograd, r. Jagoš Marković,

„Samoubica“, Nikolaj Erdman, Crnogorsko narodno pozorište Podgorica, r. Veljko Mićunović,

„Dokle pogled seže“, autorski projekt, Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju, r. Arpad Šiling,

„Priče iz bečke šume“, Odon fon Horvat, Kazalište Gavella Zagreb, r. Igor Vuk Torbica,

„Ivanov“, A. P. Čehov, Narodno pozorište Beograd, r. Tatjana Mandić Rigonat,

„Moja fabrika“, Selvedin Avdić, Bosansko narodno pozorište Zenica, r. Selma Spahić,

„Svedobro“, Stevan Vraneš, Narodno pozorište Užice, r. Nemanja Ranković,

„Moja ti“, Olga Dimitrijević, Atelje 212, r. Aleksandra Milavić Dejvis.

Ostavite odgovor