Pocetna Kultura Osluškujemo predloge, ne podilazimo neukusu

Osluškujemo predloge, ne podilazimo neukusu

822
0
Podelite

U požeškom Kulturnom centru ova godina ostaće zapamćena po brojnim festivalima, koncertima, pozorišnom program, novom prostoru za izložbe. Prema rečima direktora Centra, Srđana Stevanovića, za još bogatiji program nedostaje savremena bioskopska oprema i profesionalno ozvučenje.

Po čemu je ova godina bila dobra?

Direktor KCPOvu godinu ćemo pamtiti po mnogim muzičkim festivalima: „Maglenijada“ (rok festival), „Reci Hip, Reci Hop“ (festival hip hop kulture), „Pank Parada“ (pank festival), „JAZZVEZE“ (džez festival), „Potok“ (festival tradicionalne muzike), „Decifest“ (dečiji festival), „Predtakmičenje mladih trubača za Guču“…

Izdvojili bismo tri sjajna koncerta: nastup hora Viva Vox pred prepunom salom KCP, nastup čuvenog sastava Yu Grupa za Dan opštine pred punim Trgom slobode i koncert Slobodana Trkulje za decu pred 1000 mališana u sportskoj hali.

kcp neverne bebe

Pored sjajnog muzičkog programa, pozorišni program je dosta bogatiji u odnosu na prethodni period, a ono što je vrlo važno napomenuti jeste to da smo osnovali amatersko pozorište „Knjaz“ pri Kulturnom centru Požega. Režiser amaterse trupe je glumac iz Narodnog pozorišta iz Užica Hadži Nemanja Jovanović.

kcp predstava

Što se tiče izložbi, pored Gradske galerije koja je glavni izlagački prostor, oživeli smo i Drugu galeriju Kluba mladih sa nekoliko interesantnih izložbi. Trudimo se da prikazujemo i najnovija filmska ostvarenja, koliko nam dozvoljava naša tehnička opremljenost.

Šta su bile najveće prepreke u radu?

Glavni problem je mentalitet sredine, kao skup ukorenjenih navika jedne lokalne zajednice. Naravno da nisu sve navike loše, ali se trudimo da kao ustanova menjamo one loše. Dajemo sve od sebe da animiramo i aktiviramo sve sugrađane i potencijalne korisnike usluga kulture, iz svih oblasti našeg delovanja, tako što stalno promovišemo prave vrednosti kroz razna kulturna dešavanja. Deca su nam izuzetno važna kao buduća publika.

kcp publika

Želimo da ulaganjem u njih ostvarimo nemerljivu duhovnu dobit, jer smatramo da su deca jedina sigurna i nepromašena „investicija“. Mladi, kao vrlo bitna, ali dosta osetljiva populacija sa kojom treba pažljivo raditi i zreliji i stariji sugrađani kojima je kultura značajan i neizostavan segment svakodnevnog života. Osluškujemo predloge i zanimljive kreativne ideje, trudimo se da izađemo u susret svima, ali ne podilazimo neukusu zarad profita i trenutne slave. Naš cilj je dugoročan i trajan. Trudimo se da utičemo na svest svih stanovnika naše opštine i da pokrenemo sve pasivne sugrađane.

kcp koncert 1

Drugi problem je tehnička neopremljenost, koja utiče na kvalitet programa. Moramo biti u koraku sa vremenom, zato je potrebno osavremeniti glavnu salu kako bismo bili mnogo moderniji i primamljiviji našim korisnicima.

Kakve su mogućnosti za poboljšanje tehničke opremljenosti?

Postoji nacrt projekta, dobra volja čelnih ljudi iz lokalne samouprave i naša velika želja da unapredimo našu ustanovu. Sledeći korak je konkurisanje kod raznih donatora za neophodna sredstva, kako bismo rekonstruisali glavnu salu Kulturnog centra Požega.

kcp koncert

Šta praksa pokazuje – koliko su građani svesni važnosti rada Kulturnog centra?

Mislim da su građani vrlo svesni važnosti KCP i zaista smatram da imamo izuzetnu publiku. Naravno da ima i onih koji nisu, ali sam u prethodnom pitanju obrazložio da je to naš trajni zadatak: osvešćivanje i prosvećivanje našeg društva. U ovom slučaju cilj je kulturom oplemeniti dušu stanovnika opštine Požega, kvalitetno ispuniti slobodno vreme i podsticati ljude na kreativno, kritičko i inovativno razmišljanje.

kcp publika

Kakvi su planovi za narednu godinu ili godine?

Nadam se još kvantitativno i kvalitativno sadržajnijim programskim aktivnostima, konstantnom napretku zaposlenih a samim tim i ustanove, pojačanom marketingu koji će nam pomoći da animiramo nezainteresovane i vrlo ozbiljan pristup najvećem projektu – rekonstrukcija sale KCP.

*Projekat „Da se bolje upoznamo“ realizuje se uz podršku Opštine Požega

Ostavite odgovor