Pocetna Kultura “Ljubini dani” – buduća inicijativa za bistu

“Ljubini dani” – buduća inicijativa za bistu

268
0
Podelite

Dvodnevna manifestacija „Ljubini dani“ posvećena našem znamenitom sugrađaninu Ljubomiru Stojanoviću i jednom od najznačajnijih ličnosti Srbije sa kraja 19. i početkom 20. veka održana je u organizacije Unije studenata Užica na Učiteljskom fakultetu u partnerstvu sa Društvom istoričara, Udruženjem Užičana u Beogradu, gradom Užicem i opštinom Čajetina.

– Želeli smo da skrenemo pažnju na život, rad i zaostavštinu čoveka koji je po mnogo čemu zadužio sadašnje generacije. Inspirisani njegovim životnim putevima, beskompromisnošću da se bori za ispravne vrednosti i moralnim asketizmom koji ga je odlikovao odlučili smo se da mladima predstavimo dostojnu alternativu za idole kakvi im se danas nude – rekao je Radovan Novaković, predsednik Upravnog odbora Unije studenata Užica. On je istakao da – verovatno niko od nas neće dostići visine koje je dosegao Ljubomir Stojanović, ali to nas ne sprečava da njegovim likom i njegovim delima budemo inspirisani i ohrabreni da u našim namerama istrajemo.

Radovan Novakovic, Udruzenje studenataTokom prvog dana manifestacije, posle uvodnih obraćanja, prikazan je film o Ljubomiru Stojanoviću, a zatim su usledila izlaganja autora filma, prof. Snežane Nedeljković i prof. dr Ljiljane Kostić, najboljih užičkih poznavalaca lika i dela Ljubomira Stojanovića. Drugog dana brojni posetioci su uživali u studentskoj debati u kojoj je četvoro studenata vrlo argumentovano iznosilo svoja mišljenja na temu „Obrazovanje i vaspitanje nekad i sad“.

U okviru manifestacije otvorena je i izložba posvećena Ljubomiru Stojanoviću u holu Učiteljskog fakulteta. A oba dana poeziju je govorila Milena Čantrak, a u muzičkom delu nastupila je mlada umetnica Nađa Đoković, student Učiteljskog fakulteta.

Ljubini dani 1– Izuzetno smo zadovoljni reakcijom i odzivom naših sugrađana, naročito je na mene ostavilo utisak to što je publici bilo ljudi svih generacija, kao i vrlo zanimljiva debata studenata u kojoj su studenti razmenili mišljenja na temu „Obrazovanje i vaspitanje nekad i sad“. Sada smo ohrabreni da u narednom periodu pokrenemo građansku inicijativu da se Ljubomiru Stojanoviću sačini dostojna bista na prostoru između Narodnog pozorišta i Biblioteke, koja bi bila okrenuta ka prostoru gde se doskoro nalazila njegova kuća.  Nadamo se punoj podršci svih relevantnih subjekata, građana, udruženja i institucija, koji kao i mi smatraju da Ljubomir Stojanović zaslužuje mnogo više od odnosa koji se do sada prema njemu gajio, kaže Novaković.

– Unija studenata Užica ne beži od uloge i odgovornosti koje joj društvena okolnost nameće. Dokazali smo još jednom da mladi itekako imaju šta da kažu i ponude u našem gradu, nadamo se da će naša uloga ubuduće biti više uvažavana. Naš cilj je da „Ljubini dani“ postanu tradicionalna manifestacija koja će biti okosnica oko koje ćemo se okupiti i razgovarati o najvažnijim društvenim problemima sa kojima se suočavamo, rekao je na kraju Radovan Novaković, predsednik Upravnog odbora Unije studenata Užica.

Ostavite odgovor