Pocetna Ekonomija Privatizacija je neizvesnost pretvorila u optimizam

Privatizacija je neizvesnost pretvorila u optimizam

336
0
Podelite

U Impol Sevalu svečano je obeležen Dan društva i 15 godina od privatizacije i tim povodom za sve bivše radnike, penzionere, priređen je svečani ručak uz prigodan kulturno-umetnički program, a zaposlenima koji su u ovoj godini navršili 35, 30, 25, 20, 15 i 10 godina, uručene su jubilarne nagrade.

Kako je na konferenciji za novinare rekao Ninko Tešić, direktor Impol Sevala, tokom proteklih 42 godine od osnivanja, Valjaonica aluminijuma je imala svoje uspone i padove. Kroz fabriku su prošle genracije zaposlenih i njihov doprinos rezultatima i razvoju je nemerljiv, posebno u kriznim vremenima. ninko tesic 2017A jedan od takvih perioda obeležio je život fabrike pred privatizaciju. Međutim, bilo je dovoljno energije i znanja da se sačuva oprema, održi kontinuitet proizvodnje i zadrže zaposleni. Ubrzo, 2002. godine Valjaonica aluminijuma je privatizovana i pokazalo se veoma uspešno, kada većinski vlasnik postaje slovenačka kompanija Impol iz Slovenske Bistrice.
U proteklih 15 godina od privatizacije u fabriku je investirano 89 miliona evra, obim proizvodnje je sa 13.600 povećan na 60 do 64.000 tona godišnje, pri čemu je obim proizvodnje u hladno valjanom programu dostigao nivo instalisanih kapaciteta, oko 51.000 tona. Proširen je proizvodni program, dostignut visok kvalitet i fabrika je na tržištu postala prepoznatljiva kao pouzdan partner. Od 2004. godine fabrika ostvaruje pozitivan finansijski rezultat, odnosno, dobit, povećan je standard zaposlenih, podignut je nivo zaštite zdravlja i bezbednosti zaposlenih.
-Promenili smo fabriku, ali i sami sebe. Prisutna neizvesnost iz perioda pre privatizacije, pretvorila se u optimizam i veru zaposlenih u budućnost i dalji razvoj preduzeća, – istakao je Tešić.

Impol Seval 2
Tešić je podsetio da je prošla godina bila jedna od najuspešnijih u Impol Sevalu. Ostvarena ukupna proizvodnja od 60.168 tona praćena je rekordnim iznosom dobiti iz poslovanja od 9,8 miliona evra.
-Od ostvarene dobiti prošle godine, 300.000 evra je podeljeno na dividende, a ostalo je reinvestirano. I tu, kod tog odnosa koji većinski vlasnik ima u deobi dobiti, suština je uspeha Impol Sevala. Praktično, sva dobit se ulaže u investicije, otuda svi ovi uspesi,- istakao je Tešić.
U toj, 2016. godini je kroz ugovaranje opreme počela realizacija prve faze novog investicionog ciklusa vrenog ukupno oko 60 miliona evra, a predviđenog Strategijom razvoja 2017-2025.. U ovoj godini započela je realizacija ovog investicionog ciklusa kroz demontažu stare i prijem nove opreme na toplo valjačkom stanu V – 2. U toku je dobijanje građevinske dozvole i početak građevinskih radova za novu peć za homogenizaciju, ugovaranje modernizacije hladno valjačkog stana V-3 i izbor opreme za nove livničke kapacitete.
Kada ovaj investicioni ciklus bude potpuno završen, proizvodni kapacitet Impol Sevala će sa sadašnjih 51.000 biti oko 100.000 tona u hladno valjanom programu u 2025. godini.
Za prvih devet meseci ove godine ukupna proizvodnja bila je 48.296 tona i na nivou je planirane, ali je proizvodnja u hladno valjanom programu, koja je iznosila 34.247 tona, manja od plana za 10,6 posto što je posledica kašnjenja završetka prve faze rekonstrukcijetoplo valjačkog stana V – 2. Međutim, ostvareni finansijski rezultat u ovom periodu je iznad planiranog zbog poboljšanog asortimana proizvoda.

Impol Seval 1-Period prve faze modernizacije se produžio u odnosu na plan, pa smo malo izgubili u proizvodnji, ali smo imali mnogo bolji, zahtevniji asortiman, proizvode sa većom dodatom vrednošću, tako da je dobit za devet meseci veća od plana i očekujemo da Impol Seval i ovu godinu završi uspešno, – rekao je Ninko Tešić.
jernej cokl 2017Impol Seval 96 posto svoje proizvodnje izvozi i vrednost izvoza za prvih devet meseci ove godine je preko 93 miliona evra, tako da i dalje održava svoju poziciju među najuspešnijim srpskim izvoznicima. Prosečna zarada zaposlenih u ovom periodu, kojih je zaključno sa 30. septembrom bilo 676, je oko 69.000 dinara bez menadžmenta.
Jernej Čokl, predsednik Uprave Impola zadovoljan je poslovnim rezultatima koje postiže Impol Seval i istakao je da je Seval danas veoma dobra fabrika u koju se neprekidno ulaže radi daljeg razvoja i povećanja proizvodnje. Očekuje da će Impol konačno 31. oktobra kupiti TLM Šibenik što će otvoriti nove mogućnosti za rast kompanije u celini, odnosno, za proizvodnju od oko 300.000 tona proizvoda godišnje.

Ostavite odgovor