Pocetna Čajetina „Zlatiborski eko agrar“: Značajne subvencije za život sela

„Zlatiborski eko agrar“: Značajne subvencije za život sela

281
0
Podelite

„Zlatiborski eko agrar“ je osnovan u julu 2011. godini na sednici Skupštine opštine Čajetina. Za sedam godina agrarni budžet je povećan sa dva na 45 miliona dinara što su sredstva subvencija koja  u kontinuitetu deljena poljoprivrednicima u protekle dve do tri godine.

Eko Agrar Bojovic– Najveće interesovanje poljoprivrednika bilo je za nabavku mehanizacije, izgradnju poljoprivrednih objekata koji su stari i urušeni i naravno za nabavka novih grla stoke. Naš cilj je da vratimo Zlatibor u ono vreme kada su naši pašnjaci bili puni krava i ovaca na šta nas obavezuje razvoj turističke privrede. Trudimo se da naši poljoprivrednici uče što više, a da mi u „Eko agraru“  učimo od zemalja koje su ispred nas u oblasti poljoprivrede  i da spojimo poljoprivredu i turizam – kaže direktor Vladimir Bojović uz podatak da je prošle godine subvencionisana nabavka 16 traktora.   On dodaje da su naši proizvođači mali, sa često nerentabilnom proizvodnjom, jer  se radi o uskim posedima i površinama koji nisu konkurentne na tržištu i ne mogu parirati velikim proizvođačima.

Eko Agrar 2– Jedina prilika za njih je plasman u okviru Zlatibora, na turističkom tržištu u okviru hotela i ugostiteljskih objekata. Hrana na ovim trpezama ima najveću vrednost, a s druge strane gosti vrednuju to što probaju tradicionalne lokalne proizvode, specijalitete koje ne mogu da nađu u mestima iz kojih dolaze na Zlatibor – ističe naš sagovornik.  U „Zlatiborskom eko agraru“ raspolažu sa preciznim  podatkom da je ukupna vrednost investicija u poljoprivredna gazdinstva na teritoriji opštine Čajetina u protekloj godini  iznosila  68.439.038 dinara. Kada se na to doda i iznos subvencija od države u tom slučaju svakako se može reći da je u poljoprivredi opštine u 2016. godini uloženo preko 80 miliona dinara dinara. Posebno su ponosni na realizovan projekat mlekare „Naša Zlatka“ koji je realizovan u okviru prekogranične saradnje sa crnogorskom opštinom Plav i koja zaslužuje posebnu priču.  Pored toga što pruža logistiku subvencijama „Zlatiborski eko agrar“ realizuje razne donatorske programe i projekte u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede. Sa Upravom za poljoprivredno zemljište projekte koji se odnose na poboljšanje kvaliteta i strukture zemljišta, reonizacije terena opštine u skladu sa morfološkom strukturom , pozicijom terenom i ostalim karakteristikama  kako bi poljoprivrednicima olakšali donošenje odluke prilikom razmišljanja koju voćnu ili povrtarsku kulturu da zaseju, jer opština Čajetina varira od 400-500 metara do 1200 metara nadmorske visine.

Eko Agrar 5I starosna struktura poljoprivrednih gazdinstava i na Zlatiboru  je nepovoljna u smislu  obrazovanja i starosne dobi i u „Eko agraru“ se trude da kroz zimske škole i angažovanje stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta  i Instituta za voćarstvo iz Čačka, Instituta za krmno bilje i drugih institucija približe nauku poljoprivredi i poljoprivrednicima pomognu u investicionim planovima svojim savetima. U „Zlatiborskom eko agraru“ svoje znanje prenose dva stočara, doktor veterine, jedan biolog, jedanog  tehnolog namirnicama mineralnog  porekla.

Eko Agrar 6– Osnovali smo jedan fond za jagodičasto voće (malina, kupina, šumska  i pitoma jagoda, borovnica) tako da svako domaćinstvo koje hoće da se bavi gajenjem ovog voća uz donaciju Švajcarske vlade i SDC programa omogućimo da trošak  investicije u prvoj godini se svede na trošak PDV-a za podizanje zasada bilo od 50 ari ili više. Kada smo počeli da radimo 2011. godine  sa zasade borovnice sa nula hektara  povećali smo ih na pet-šest. Svake godine se trudimo da mlade poljoprivrednike  odvedemo na studijsko putovanje. Bili su u Italiji, Slovačkoj, Nemačkoj, što su posebni događaji,i da vide u kom pravcu se kreće njihova proizvodnja u svetu, koje su cene i načini prodaje. Pobednika „Pršutijade“ vodil smo na Sajam hrane u Štutgardu.  U organizaciji „Eko agrara“ Zlatiborci su boravili na Međunarodnom sajmu pršute hrane u Istri u Tinjanu,  a proizvodi „Naše Zlatke“ nedavno su predstavljeni  po prvi put na Danima pljevaljskog sira – kaže Vladimir Bojović.   Poljoprivredno stanovništvo obaveštavaju putem SMS-a  o lokalnim republičkim subvencijama i pomažu oko popunjavanju formulara.

PROJEKAT  „ULAGANJE U BUDUĆNOST“ REALIZUJU PORTAL  „INFOERA“ I LIST „VESTI’ UZ PODRŠKU OPŠTINE ČAJETINA

Ostavite odgovor