Pocetna Ekonomija Završetak prve faze fabrike vode polovinom decembra

Završetak prve faze fabrike vode polovinom decembra

525
1
Podelite

Prva faza podrazumeva uvođenje tehnologije dezinfekcije vode ozonom. Rekonstrukcija Postrojenja  će značajno poboljšati tehnološke linije bistrenja i taloženja. Međutim,  tek će tehnologija filtracije vode aktivnim ugljem u drugoj fazi gradnje Fabrike vode značiti bezbedno vodosnabdevanje Užica sa akumulacije Vrutci.

Radovi na rekonstrukciji i dogradnji  fabrike vode na Cerovića brdu u prvoj fazi su pri kraju, navode u užičkom „Vodovodu“ . Kamen temeac  postavljen je  8. oktobra prošle godine kada je rečeno da je rok za gradnju godinu dana. Kašnjenju su kumovali  problemi nastali u startu  i potrebnim izmeštanjem dalekovoda od strane Elektrodistribucije, kako je objašnjeno, a građevinare su  usporile i vremenske neprilike u pojedinim delovima godine, ledeni talas protekle zime i izuzetno visoke temperature u pojedinim  letnjim mesecima.  Rok za završetak ugovorenih radova  je produžen do 15. decembra i postoje uveravanja izvođača  da će biti ispoštovan. Po inoviranom dinamičkom planu koji je dostavljen od strane izvođača radova MPP „Jedinstvo“ radovi će biti završeni u novom odobrenom roku, odnosno  do 15. decembra ove godine.

Fabrika vode Uzice 3– Završetak radova u predviđenom roku ima veoma veliki značaj za nas u JKP“Vodovod“, a prevashodno zbog  obezbeđenja sredstava za realizaciju projekta rekonstrukcije i druge  faze. Za nas tehnološki, da li mi dobili fabriku dvadeset dana pre ili kasnije nije preterano bitno, već je bitno da to što dobijemo bude kvalitetno i da  sa značajnom sigurnošću Užicu može obezbediti vodosnabdevanje sa akumulacije Vrutci – navodi direktor „Vodovoda“ Duško LJujić.

Da podsetimo, izrada tehničke dokumentacije i realizacija projekta rekonstrukcije i dogradnje fabrike vode,  odnosno Postrojenja „Petar Antonijević“  na Cerovića brdu je podeljena u dve faze koje predstavljaju jednu jedinstvenu tehnološku celinu. Trenutno se izvode radovi na realizaciji prve faze projekta koju  finansira Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture u iznosu od 360 miliona dinara i Grad Užice (JKP“Vodovod“) sa 40 miliona dinara.  Prva faza podrazumeva uvođenje u tehnološki proces prerade vode nove tehnologije u dezinfekciju vode – dezinfekciju ozonom. Pored toga rekonstrukcijom se značajno poboljšavaju tehnološke linije bistrenja i taloženja.

Fabrika vode Uzice Dusko Ljujic– Dezinfekcija vode ozonom je trenutno jedna od najefikasnijih tehnologija koja se može primeniti na pripremi vode za piće, ali kao takva nije kompletna,  bar ne za naš slučaj gde je akumulacija Vrutci kontaminirana cijanobakterijama. Ozon daje garanciju da će se sve alge koje bi se mogle pojaviti u vodi biti uništene. Opasnost je u tome što se prilikom uništavanja algi mogu osloboditi toksini koji  ukoliko bi se u značajnijoj količini uneli u organizam, mogu  predstavljati opasnost po zdravlje. Zbog toga je projektovana  dodatna tehnologija u preradi vode- filtriranje vode filterima sa aktivnim ugljem. Uloga filtera sa aktivnim ugljem ima za cilj da sve  toksine apsorbuje iz vode tako da nakon filtracije vode aktivnim ugljem voda u sebi neće sadržati nikakve toksine. Ta tehnologija filtracije  aktivnim ugljem je predviđena u drugoj fazi. Vrednost  ovih radova je negde oko 1,8 miliona evra – dodaje direktor „Vodovoda“ uz očekivanje da će Ministarstvo građevinarstva i Vlada dati presudan doprinos finansiranju i ovog dela projekta.

Fabrika vode Uzice 5Povodom ranije plasiranih priča u javnosti  da se sa završetkom prve faze možemo vratiti na Vrutke, direktor „užičkog „Vodovoda“ jednostavno kaže da je to tačno i moguće sigurno je da druga faza ne bi bila ni predviđena ni projektovana, jer  bez realizacije i prve i druge faze projekta nema bezbednog vodosnabdevanja Užica sa akumulacije Vrutci. On upozorava da eventualno nova kašnjenja u realizaciji projekta mogu imati, odnosno ako se i dodatni rok ne ispoštuje sigurno će imati, nesagledive posledice na mogućnost finansiranja druge faze.

– S obzirom na nedavna uveravanja i potvrde svih učesnika u projektu nadamo se da će novi  rok biti ispoštovan. Bar za sada nema nikakvih razloga za probijanje dodatno odobrenog roka – kaže LJujić.

Fabrika vode Uzice 1Da bi se zaokružio sistem vodosnabdevanja Užica sa akumulacije Vrutci neophodno je i potrebno izvesti i značajne radove na samom vodozahvatu na brani akumulacije  kao i delu cevovoda nizvodno od brane, dodaju u „Vodovodu“.  Poznato je da od puštanja u rad akumulacije Vrutci, pa sve do sada nisu vršena nikakva ozbiljnija ulaganja ni u branu ni u akumulaciju pa ni u vodozahvat tako da je sada neophodna njegova temeljna rekonstrukcija.

– „Srbijavode“ su dale saglasnost na projektni zadatak i buduće radove na vodozahvatu. Kompletna projektna dokumentacija će biti gotova do kraja godine tako da nas  uskoro očekuje iznalaženje sredstava i obezbeđenje finansiranja tih radova. Očekujemo da će vrednost tih radova biti do 15  miliona dinara,  a njihov završetak do leta sledeće godine. Tačnije iznose i dinamiku radova daće projekat i tender.

Fabrika vode Uzice 2Selektivni vodozahvat ima za cilj da omogući zahvatanje vode sa različitih dubina akumulacije. Alge su rasprostranjene po celoj dubini akumulacije. Na pojedinim dubinama Vrutaka, trenutno izmeđušestog  i sedmog metra koncentracija algi je ubedljivo najveća i predstavlja značajnu opasnost. U užičkom „Vodovododu“ dodaju da je problem i što se zone sa najvećom koncentracijom algi vremenom pomeraju po dubinama.

– Ideja je da se stalnim monitoringom akumulacije definišu trenutne zone u akumulaciji, odnosno gde je voda najkvalitetnija i da pomoću selektivnog vodozahvata zahvatamo vodu sa tih dubina. Rekonstrukcija vodozahvata i stalni monitoring akumulacije omogućiće nam da zahvatamo najkvalitetniju vodu za preradu koje ima u akumulaciji –  objašnjava LJujić.

Jedan od  značajnih zadataka užičkog „Vodovoda“ jeste obnavljanje, obuka i stalno usavršavanje kadrova i posle puštanja kompletne fabrike u rad kako za monitoring akumulacije Vrutci tako i za upravljanje novim tehnologijama u preradi vode za piće.

1 komentar

  1. To znači posle prve faze opet nije za piće,Opet moram na Olimp za zdravu vodu iz neiscrpnog podzemnog jezera sa magnezijumom,Potroših sve poare za benzin iako vodovodu plaćasm 14 kubika,a potrošim 3 kubika i tako ceo život me kradu!

Ostavite odgovor